Krokiety grochowe


Składniki:
1 szkl. połówek żółtego grochu
jajko
cebula
2 ząbki czosnku
3 łyżki bułki tartej
żółtko
po 2 łyżki masła i natki
kostka bulionowa
opak. mrożonego ciasta francuskiego
kawałek imbiru
sól
Przygotowanie:
Opłukany groch zalej 2 szklankami wody, dodaj kostkę bulionową, gotuj, aż groch wchłonie cały płyn. Ostudź. Wymieszaj z cebulą podsmażoną na maśle, roztartym czosnkiem, startym imbirem i posiekaną natką. Wbij jajko i mieszając dosypuj tyle bułki tartej, aby powstała zwięzła masa.
Płaty ciasta rozetnij na pół. Na każdym ułóż porcję masy, uformuj krokiety. Posmaruj żółtkiem. Piecz 30min w 200*C. Smacznego.

 


1
Oceń
(4 głosów)

 

Krokiety grochowe - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł