Kruche ciasteczka luksusowe
użytkownik 70140
2011-12-16
Kruche ciasteczka luksusowe
Składniki(około 30 porcji):
30 dag mąki krupczatki;
4/5 kostki masła lub masła roślinnego (20 dag);
10 dag cukru pudru;
ugotowane na twardo żółtko;
mały kieliszek koniaku lub spirytusu (25 ml);
filiżanka orzechów;
Sposób przygotowania:
1).Zółtko rozcieramy z alkoholem na jednolitą masę. Orzechy lekko przypiekamy na suchej patelni i lekko rozdrabniamy, ale nie przepuszczamy przez maszynkę. Składniki ciasta rozdrabniamy w malakserze, dodajemy roztarte z alkoholem żółtko i orzechy, ciasto delikatnie zarabiamy, formujemy wałeczki, zawijamy w pergamin i wstawiamy na godzinę do lodówki.
2).Z wychłodzonego ciasta formujemy ciasteczka lub zgrabne różki, układamy na suchej blaszce, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 220 C przez 12-15 minut.
3).Zrumienione, zsuwamy z blaszki, układamy na paterze. Ciasteczka można posypać cukrem pudrem.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 minut.
Życzę smacznego !!!
Składniki(około 30 porcji):
30 dag mąki krupczatki;
4/5 kostki masła lub masła roślinnego (20 dag);
10 dag cukru pudru;
ugotowane na twardo żółtko;
mały kieliszek koniaku lub spirytusu (25 ml);
filiżanka orzechów;
Sposób przygotowania:
1).Zółtko rozcieramy z alkoholem na jednolitą masę. Orzechy lekko przypiekamy na suchej patelni i lekko rozdrabniamy, ale nie przepuszczamy przez maszynkę. Składniki ciasta rozdrabniamy w malakserze, dodajemy roztarte z alkoholem żółtko i orzechy, ciasto delikatnie zarabiamy, formujemy wałeczki, zawijamy w pergamin i wstawiamy na godzinę do lodówki.
2).Z wychłodzonego ciasta formujemy ciasteczka lub zgrabne różki, układamy na suchej blaszce, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 220 C przez 12-15 minut.
3).Zrumienione, zsuwamy z blaszki, układamy na paterze. Ciasteczka można posypać cukrem pudrem.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 minut.
Życzę smacznego !!!