Kruche ciasteczka orzechowe


Kruche ciasteczka orzechowe

Składniki(60 porcji):
1 i 3/5 kostki masła śmietankowego (40 dag);
60 dag mąki krupczatki;
20 dag cukru pudru;
3 żółtka;
szczypta soli;
szklanka rozdrobnionych, ale niezmielonych orzechów;

Sposób przygotowania:
1).Mąkę siekamy z rozdrobnionym, wychłodzonym masłem (najlepiej w malakserze lub mikserze), dodajemy cukier puder, sól; żółtka, składniki łączymy, wyjmujemy z malaksera i czubkami palców wyrabiamy ciasto. Gdy będzie się kruszyć, dodajemy 1-2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany. Całość owijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki.
2).Wychłodzone ciasto dzielimy na części, rozwałkowujemy nie grubiej niż 0,5 cm, posypujemy orzechami, które lekko wciskamy wałkiem i kroimy radełkiem zgrabne ciasteczka.
3).Ukłdamy na blaszce, wstawiamy do nagrzanego piekarnika, nastawionego na temperaturę 200 C i pieczemy przez 15-18 minut.
4).Zrumienione, zsuwamy na stolnicę. Ułożone w dużym i blaszanym pudle - przechowają się przez kilka tygodni.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 minut.

Żczyę smacznego !!!

 


1.8
Oceń
(9 głosów)

 

Kruche ciasteczka orzechowe - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł