Kruche ciasto z orzechami


-23 dkg mąki
-12 dkg masła
-5 dkg cukru pudru
masa:
-1/4l śmietany kremówki
-10 dkg zmielonych orzechów (pół laskowych,pół włoskich)
-10 dkg cukru pudru
-kilka kropel likieru orzechowego
dekoracje:
-20 dkg polewy czekoladowej
-kilkanaście połówek orzechów włoskich
Mąkę wymieszać z masłem(2dkg odłożyć do wysmarowania formy)i cukrem pudrem,zagnieść gładkie i spójne ciasto,uformować kulę i odłożyć do lodówki na 1 godzinę.
Ciasto wyłożyć w wysmarowanej masłem,okrągłej formie(o śr.25cm)i piec około 10 minut w temp.180stC.
Śmietanę ubić z cukrem pudrem,dodać zmielone orzechy,delikatnie wymieszać.Wlać likier.Następnie wyłożyć na podpieczony placek i piec przez następną godzinę w temp.150stC.
Polewę czekoladową przełożyć do rondelka,wstawić do garnka z gorącą wodą ,stopić.Następnie polać nią wystudzone ciasto,po czym udekorować połówkami orzechów.

 


1
Oceń
(3 głosów)

 

Kruche ciasto z orzechami - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł