Kruche ciasto z serowym kremem i morelami


Kruche ciasto z serowym kremem i morelami

UWAGA: Ciasto jest bardzo dobre, jednak jest drogie. Przeznaczone jest dla ludzi z grubszym portfelem.

Składniki(30 porcji):
CZĘŚĆ I (Ciasto)
3 szklanki mąki krupczatki;
kostka + łyżka masła lub masła roślinnego (30 dag);
szklanka cukru pudru;
2 żółtka;
szczypta soli;
szklanka wysmażonego dżemu morelowego;
dorodne świeże morele (dowolna ilość);
tłuszcz do wysmarowania formy;
CZĘŚĆ II (Krem serowy)
1/2 kg białego niekwaśnego roztartego sera;
3/4 szklanki cukru pudru;
2 łyżki oliwy z oliwek lub dobrego oleju;
2 jajka;
2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany;
sok z całej cytryny;
łyżka skórki startej z cytryny;
szczypta soli;

Sposób przygotowania:
1).Mąkę, masło, cukier puder, żółtka i szczyptę soli wyrabiamy w malakserze lub mikserze. Jeżeli ciasto jest zbyt suche dodajemy żółtko lub łyżkę kwaśnej śmietany. Ciasto jednolite formujemy w kulę, owijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na godzinę. Schłodzone rozwałkowujemy i układamy w wysmarowanej tłuszczem formie w taki sposób , by boki były lekko (2 centymetry) uniesione do góry. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, podpiekamy.
2).Gdy przygotowujemy krem ser ucieramy z cukrem pudrem, oliwą z oliwek, żółtkami i śmietaną, oraz sokiem i skórką z cytryny. Do jednolitej pulchnej masy serowej dodajemy ubitą z białek pianę z dodatkiem szczypty soli. Całość delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Podpieczone, schłodzone ciasto smarujemy dżemem, na nim rozsmarowujemy krem serowy, na kremie układamy połówki moreli miejscem przecięcia do góry i wstawiamy do ciepłego piekarnika.
3).Pieczemy w temperaturze 160 C około 45 minut - do momentu, aż zrumienione ciasto będzie odstawać od boków formy. Studzimy około 10 minut w wyłączonym piekarniku z otwartymi drzwiczkami. Ciasto podajemy przestudzone.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 minut.

Życzę smacznego !!!

 


1.8
Oceń
(9 głosów)

 

Kruche ciasto z serowym kremem i morelami - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł