Kruche ciasto migdałowe


Kruche ciasto migdałowe

Składniki(12 porcji):
szklanka wcześniej sparzonych, obranych z łupinek, posiekanych migdałów;
1/2 szklanki cukru pudru;
1/2 szklanki mąki tortowej;
8 dużych lub 9 małych jajek;
plaska łyżeczka proszku do pieczenia;
tłuszcz do wysmarowania formy;
tarta bułka do posypania formy;

Sposób przygotowania:
1).Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na kogel-mogel, dodajemy migdały. Gdy składniki się połączą siejemy przez sito mąkę z proszkiem, chwilę ucieramy, dodajemy piankę ubitą ze wszystkich białek (do piany można dodać szczyptę soli), składniki delikatnie, ale dokładnie, najlepiej drewnianą łyżką łączymy i od razu wylewamy do średniej wielkości formy bobowej.
2).Wstawiamy do nagrzanego, ale niegorącego piekarnika, pieczemy w temperaturze 180 C przez 25 minut lub nieco dłużej (czas pieczenia zależy od wysokości warstwy ciasta).
3).Podczas pieczenia nie należy uchylać drzwiczek piekarnika, ciasto opadnie .
4).Ciasto jest gotowe, gdy wierzch się zrumieni, a boki lekko odstają od formy.
5).Przez 15 minut schładzamy ciasto w formie, w otwartym piekarniku, wyjmujemy i schładzamy do całkowitego wyziębnięcia. Podajemy pokrojone w porcje, oprószone cukrem pudrem.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 55 minut.

Życzę smacznego !!!

 


1.8
Oceń
(9 głosów)

 

Kruche ciasto migdałowe - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł