KRUCHE PIEROŻKI Z GRZYBAMI


-20 dag mąki
-13 dag masła
-2 żółtka
-2 łyżki śmietany
-cebula
-8-10 suszonych grzybów
-olej
-2 łyżki tartej bułki
-sól,pieprz.

Mąkę posiekać z zimnym masłem, wymieszać z łyżką śmietany, żółtkami i szczyptą soli.
Szybko zagniatamy kruche ciasto, owinąć folią i odłożyć na 30 min. do lodówki.
Grzyby namoczyć,ugotować,osaczyć, drobniutko pokroić. Cebulę po obraniu,posiekać.
Rozgrzać łyżkę oleju,zeszklić cebulę,dodać grzyby, przysmażyć.
Dołożyć łyżkę śmietany i bułkę tartą,doprawić do smaku solą oraz pieprzem,wymieszać.
Rozwałkować ciasto, pokroić na kwadraty.
Na środek każdego nałożyć farsz,po czym złożyć na pół,tworząc trójkąty, mocno zlepiamy brzegi.
Pieczemy 15-20 min.w piekarniku rozgrzanym do temp. 200 st.

 


1
Oceń
(3 głosów)

 

KRUCHE PIEROŻKI Z GRZYBAMI - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł