Kruche rożki orzechowe


Kruche rożki orzechowe

Składniki(25-28 sztuk):
2 szklanki mąki krupczatki;
4/5 kostki masła lub masła roślinnego (20 dag);
1/2 szklanki cukru pudru;
szklanka posiekanych orzechów - mogą być włoskie i laskowe (pół na pół);
cukier puder do posypania rożków;

Sposób przygotowania:
1).Wszystkie składniki ciasta, wraz z lekko rozmiękczonym tłuszczem zagniatamy na jednolite ciasto (łatwo !!!), formujemy kulę i owijamy w folię, wkładamy na godzinę do lodówki. Wychłodzone ciasto dzielimy na części i na lekko oprószonej mąką stolnicy kształtujemy cienkie wałeczki.
2).Każdy kroimy na niewielkie (około 5 centymetrów) kawałki, formujemy zgrabne rożki, układamy na czystej blasze (nie smarujemy tłuszczem !!!), wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 C przez około 20 minut.
3).Zrumienione rożki zsuwamy z blaszki i od razu obficie posypujemy cukrem pudrem. Gdy ostygną, układamy na paterze. Najlepiej smakują następnego dnia.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 minut.

Życzę smacznego !!!

 


2.1
Oceń
(10 głosów)

 

Kruche rożki orzechowe - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł