Kruchy placek z kruszonką


Kruchy placek z kruszonką

Składniki(12 porcji):
CZĘŚĆ I (Ciastko)
1/2 kostki masła lub masła roślinnego (12,5 dag);
cukier waniliowy;
szklanka pełnego mleka;
2 szklanki mąki krupczatki;
2 łyżeczki proszku do pieczenia;
tłuszcz do wysmarowania formy;
CZĘŚĆ II (Kruszonka)
1/2 kostki masła (12,5 dag);
1/2 szklanki cukru;
3/4 szklanki mąki krupczatki;
2 cukry waniliowe;

Sposób przygotowania:
CZĘŚĆ I (Ciastko)
1).Do garnuszka wlewamy mleko, dodajemy tłuszcz, cukier waniliowy, stawiamy na małym ogniu i od czasu do czasu mieszamy. doprowadzamy do zagotowania. W miseczce mieszamy mąkę z cukrem pudrem, zalewamy wrzącym mlekiem z dodatkami, składniki dokładnie mieszamy - powinna się utworzyć jednolita, pozbawiona grudek, gęsta masa. Odstawiamy do wychłodzenia.
2).Dodajemy do zimnej masy proszek do pieczenia, całe jajka, całość dokładnie mieszamy, gotowe ciasto od razu wkładamy na przygotowanie średniej wielkości blaszkę, wyrównujemy powierzchnię i posypujemy kruszonką.
CZĘŚĆ II (Kruszonka)
1).Wszystkie składniki dokładnie siekamy. Gdy lekko się rozdrobnią, zarabiamy czubkami palców i zaraz po przygotowaniu, tak przygotowaną kruszonką posypujemy ciasto.
2).Pieczemy przez 45 minut lub nieco dłużej w temperaturze 180 C. Wyjmujemy, gdy placek równomiernie się zrumieni.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 minut.

Życzę smacznego !!!

 


1.8
Oceń
(9 głosów)

 

Kruchy placek z kruszonką - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł