Kruchy placek z bakaliami


Kruchy placek z bakaliami

Składniki(12 porcji):
3 szklanki mąki krupczatki;
kostka masła lub masła roślinnego (25 dag);
2 żółtka;
2-3 łyżki kwaśnej śmietany lub naturalnego jogurtu - gdy ciasto będzie zbyt ścisłe lub będzie się kruszyć
(zależy od suchości mąki i wielkości żółtek);
2 szklanki posiekanych bakalii (rodzynki, figi, daktyle, morele);
2 białka;
2 łyżki cukru pudru do ubicia białek;
tłuszcz do wysmarowania formy;

Sposób przygotowania:
1).Przesianą mąkę łączymy z rozdrobnionym, miękkim tłuszczem i siekamy, za składniki się połączą. Dodajemy cukier puder i żółtka, palcami delikatnie zgniatamy ciasto. Gdy będzie się kruszyć, dodajemy śmietanę i jogurt. Dokładnie wyrobione, sprężyste i jednolite, zawijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki.
2).Wychłodzone rozwałkowujemy, układamy na przygotowanej średniej wielkości blaszce, wstawiamy do dobrze nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 210 C przez 25 minut (powinno się delikatnie zrumienić).
3).Upieczone ciasto wyjmujemy, lekko przechładzamy, obficie posypujemy bakaliami, przykrywamy pianą ubitą z białek i cukru pudru i ponownie wstawiamy (20-15 minut) do przechłodzonego pieakrnika, nastawionego na temperaturę 120 C i pieczemy, aż piana się lekko zrumieni.
4).Przed podaniem placek posypujemy cukrem pudrem. Najlepiej smakuje następnego dnia.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 35 minut.

Życzę smacznego !!!

 


1.8
Oceń
(9 głosów)

 

Kruchy placek z bakaliami - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł