Kruchy placek nadziewany


Kruchy placek nadziewany

Składniki(12 porcji):
3 szklanki mąki krupczatki;
szklanka cukru pudru;
kostka masła lub masła roślinnego (25 dag);
1/3 szklanki gęstej, kwaśnej śmietany;
2 żółtka;
szczypta soli;
2 szklanki dobrze wysmażonych, domowych powideł;
tabliczka czekolady delikatesowej lub gorzkiej;
2 łyżeczki słodkiej śmietany;
tłuszcz do wysmarowania formy;

Sposób przygotowania:
1).Do malaksera sypiemy przez sito mąkę, dodajemy rozdrobniony, schłodzony tłuszcz. Gdy składniki się połączą (kruszonka !!!), dodajemy cukier puder, żółtka, śmietanę i nadal wyrabiamy, aż powstanie jednolita, sprężysta kula.
2).Owijamy ciasto w folię i wkładamy, najlepiej na całą noc, do zamrażalnika lodówki.
3).Przed pieczeniem przygotowujemy średniej wielkości blaszkę, wychłodzone ciasto dzielimy. 3/5 całości ścieramy na tarce z dużymi otworami, wyrównujemy powierzchnię, lekko dociskamy, na cieście rozprowadzamy równomiernie przygotowane nadzienie, posypujemy pozostałą częścią utartego ciasta, lekko uciskamy i od razu wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 200 C przez 45 minut lub nieco dłużej. Wstawiamy, gdy wierzch jest zrumieniony, a boki ciasta lekko odstają od formy.
4).Lekko przestudzone polewamy czekoladą, rozpuszczoną w słodkiej śmietanie, tworząc na powierzchni ciekawy wzorek. Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 minut.

Życzę smacznego !!!

 


1.8
Oceń
(9 głosów)

 

Kruchy placek nadziewany - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł