Kruchy placek królewski


Kruchy placek królewski

Składniki(średnia forma):
50 dag mąki pszennej;
50 dag cukru pudru;
50 dag masła lub masła roślinnego (2 kostki);
8 jajek;
20 dag bezpestkowych rodzynek;
alkohol (brandy, koniak) do namoczenia rodzynek;
cukier puder do posypania ciasta;

Sposób przygotowania:
1).Rodzynki zalewamy alkoholem. Cukier puder z tłuszczem ucieramy na jednolity puch i cały czas ucierając, dodajemy po 1 całe jajka.
2).Na dobrze połączone składniki sypiemy siejąc przez sito, mąkę i przez 2 minuty ucieramy.
3).Ciasto wlewamy na przygotowaną średniej wielkości blaszkę, wierzch posypujemy odsączonymi z alkoholu rodzynkami.
4).Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 C przez około 40 minut lub nieco dłużej.
5).Wyjmujemy, gdy wierzch się zrumieni, a boki odstają od formy. Letnie ciasto posypujemy obficie cukrem pudrem.

UWAGA: Do ciasta nie dodajemy proszku do pieczenia !!!

CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 minut.

Życzę smacznego !!!

 


1.8
Oceń
(9 głosów)

 

Kruchy placek królewski - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł