Zaloguj się do konta

Kukurydza na ryby- przygotowanie

Witam. W dzisiejszym wpisie chciałbym przedstawić mój sposób na przygotowanie kukurydzy na rybki . A więc zaczynamy ;) :
-Surową kukurydzę należy namoczyć ok jednego dnia w zimnej wodzie. Podczas tego procesu można dodać Różne aromaty np. Dipy , lub najprostszy-cukier
- Jeśli kukurydza będzie stała w zimnym pomieszczeniu, możemy uniknąć skiśnięcia naszej zanęty
- Namoczoną kukurydze gotujemy w wodzie (również można dodać cukier)aż do momentu jej zmięknięcia. Nie będzie trwało to długo, czas zależy od twardości kukurydzy
-Kukurydza jest gotowa. Polecam ją do nęcenia ,a na haczyk radziłbym założyć kukurydzę z puszki,która bez wątpienia jest twardsza i dłużej utrzyma się na haku
-Wody z kukurydzy konserwowej nie dolewajmy do zanęty!!!. Zawiera ona jak nazwa wskazuje konserwanty, które odstraszają ryby.
Mniejszą ilość można przygotować, Wrzucając ziarna do termosu ,zalewając gorącą wodą i zostawiając do zmiękczenia.
Mam nadzieje, że mój wpis przyda się początkującemu( jak i nie ) wędkarzowi. Pozdrawiam i życzę taaaakiej ryby;-)
P.

Opinie (13)

kamil11269

wpis moim zdaniem na ***** [2012-08-20 09:27]

użytkownik

mam takie pytanie odnośnie kukurydzy na hak. lepiej nie zakładać gotowanej tylko dlatego że konserwowa jest twardsza czy jakieś inne powody są jeszcze? [2012-08-20 21:49]

użytkownik

Nie, to moje zdanie, dlatego, że ''puszkowa'' jest twardsza ;) pozdrawiam [2012-08-21 09:22]

jurek

Moje gratki , dobrze byłoby dolać odrobinę prawdziwego miodu do tej kukurydzy , bo leszcze i karpie , to łasuchy . [2012-08-21 13:36]

użytkownik

Napisałem , że można dodać różne aromaty, miałem też na mysli miód itp., fakt, dwuznacznie się wyraziłem, dlatego dzięki za opinie ;-) pozdrawiam;) [2012-08-21 21:19]

tgd

W moim wykonaniu kukurydza wychodzi raczej twarda, niż miękka ze względu na to, że nie rusza jej mały leszczyk/płotka/krąpik. I na haczyk[w sumie na włos,nie haczyk] zakładam kukurydzę właśnie twardą i mogę przez całą noc nie martwić się, że 'obeżre' mi jakiś mikrus.Wariacją tematu jest gotowana kukurydza z dziurką wywierconą za pomocą wiertła do proteiny założona na haczyk. Puszkową stosuję tylko jak jadę na parę godzin, najlepiej mi się łowi na kukurydzę marki Kwidzyn.pozdrawiam [2012-08-22 09:50]

alex9816

ja również uważam że woda z kukurydzy ma bardzo dużo konserwantów ponieważ wystarczy zobaczyć datę produkcji i termin ważności zazwyczaj jest to kilka lat więc to daje do myślenia. [2012-08-22 20:23]

robin1488

ja zakupiłem na targu 20kg , gotuje się strasznie długo na hak daję też gotowaną moim skromnym zdaniem jest twardsza niż konserwowa ,artykulik ok pozdrawiam [2012-08-24 13:52]

użytkownik

Ja nie kombinuje.Kupuje puszke kukurydzy.Kupuje aromat Wanilia. Kukurydze odcedzam i płuczę pod bieżącą woda.Potem całą zawartość z puszki dzielę na 2częśći i lądują one w słoiczkach.Do słoiczków wlewam przegotowaną wodę i dodaje aromat waniliowy.Słoiki gotuje tak by mocno się zasysneły i kukurydza gotowa;-) Pozdrawiam [2012-08-26 18:05]

robertjonczyk2

A ja chciałbym się zapytać ile mniej więcej czasu gotuje się taką kukurydzę ? :) tak pi razy drzwi... [2012-08-28 23:44]

Unkas

A po jakiego grzyba konserwanty do puszek...?;P panowie nie przesadzajmy... jak się weźmie do ręki taka jakąkolwiek puszeczkę z kuku i przeczyta skład, zawsze praktycznie jest to kuku, woda cukier sól...do konserw nie jest potrzebny konserwant a jak już jest to świadczy o jakości że raczej nie jest za dobra. Nie wiem swoją drogą jak tak potencjalnie konserwant miałby odstraszać ryby...ja na smak w żadnej kukurydzy spożywczej (nie paszowej lub z wędkarskiego) w żaden sposób konserwantu nie wyczuję a kuku bardzo smaczna :D:D [2012-08-29 15:38]

agremo998

Ja rzadko gotuje. Wole kupić konserwową. Takie moje zdanie. [2012-09-02 20:58]

JunakNGD

Co do gotowania kukurydzy to nie wiem nie sprawdzałem, ale zawsze z puszki kupuję i się sprawdza ;) [2012-09-07 21:35]

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za komentarze Internautów.

Czytaj więcej