Kulebiak kruchy z grzybami


Produkty:
-30 dag maki pszennej
-5 łyżek margaryny
-1,5 łyżki cukru
-2 łyżki śmietany
-jajko
-łyżeczka soli
Na nadzienie:
-30 dag pieczarek
-30 dag mrożonych podgrzybków
-cebula
-2 jajka
-1,5 łyżki tłuszczu
-3 łyżki bułki tartej
-1,5 łyżki śmietany
-pieprz, sól

Przygotowanie:
Z podanych składników szybko zagnieść ciasto kruche, zawinąć w folię, schłodzić w lodówce. Grzyby mrożone rozmrozić, świeże oczyścić, opłukać poszatkować. Cebulę obrać i posiekać. Cebulę zeszklić na rozgrzanym tłuszczu. Dodać grzyby i dusić dalej do miękkości. Wymieszać ze śmietaną. Gdy masa grzybowa przestygnie, dodać jajko, bułkę tartą, dokładnie połączyć i przyprawić do smaku solą oraz pieprzem. Rozwałkować ciasto na prostokątny placek. Nałożyć wzdłuż nadzienie, pozostawiając ok. centymetrowy brzeg. Zawinąć w rulon, posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni.

 


5
Oceń
(1 głosów)

 

Kulebiak kruchy z grzybami - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł