Kulebiak z kapustą i grzybami


Składniki:
Ciasto:
4 dag drożdży
szklanka mleka
łyżeczka cukru
żółtko
2 szklanki mąki
jajko
sól
2 łyżki masła
Farsz:
10 dag suszonych grzybów
główka białej kapusty
cebula
łyżka masła
2 jajka
2-3 jajka ugotowane na twardo
Przygotowanie:
Ciasto: drożdże wymieszaj z letnim mlekiem i cukrem. Odstaw na 10 minut. Wsyp mąkę, wymieszaj, odstaw do wyrośnięcia. Dodaj żółtko i jajko, posyp szczyptą soli, wlej stopione masło. Wyrób, odstaw do wyrośnięcia na około 40 minut.
Farsz: grzyby zalej wodą, mocz przez całą noc. Ugotuj do miękkości. Odcedź, posiekaj. Kapustę oczyść, poszatkuj. Cebulę obierz, posiekaj. Masło stop na patelni, zeszklij cebulę. Dodaj kapustę, duś 10 minut.
Jajka na twardo posiekaj. Dodaj do kapusty razem z grzybami, wbij jedno jajko. Połącz, przypraw do smaku. Ciasto rozwałkuj, rozłóż farsz. Zwiń, zalep. Posmaruj pozostałym roztrzepanym jajkiem. Piecz godzinę w 180*C. Smacznego

 


1
Oceń
(4 głosów)

 

Kulebiak z kapustą i grzybami - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł