Kulebiak z łososiem po fińsku


Składniki:
opak. ciasto francuskiego
20 dag wędzonego łososia w plastrach
12 dag ryżu
3 jajka
pęczek koperku
10 dag śmietany 18%
sól
pieprz
Sos:
ząbek czosnku
mały jogurt naturalny
2 łyżki majonezu
Surówka:
łyżka oliwy z oliwek
4 garście rukoli
Przygotowanie:
Ryż gotujemy na sypko, studzimy. Mieszamy ze śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem. 2 jajka gotujemy na twardo obieramy i kroimy w kostkę. Koperek myjemy i siekamy.
Ciasto francuskie rozwałkowujemy i dzielimy na dwa równe prostokąty. Na jednym układamy warstwę ryżu, jajek i łososia. Posypujemy koperkiem. Przykrywamy drugim kawałkiem ciasto, dokładnie zlepiamy brzegi. Jajko rozkłócamy i smarujemy wierzch ciast.
Kulebiaka pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia około 20 minut w 180*C.
Robimy sos: jogurt mieszamy z majonezem, dodajemy zmiażdżony czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem. Przed podaniem polewamy kulebiaka.
Przygotowujemy surówkę: rukolę myjemy, osączamy. Skrapiamy oliwą, doprawiamy i podajemy z kulebiakiem. Smacznego

 


1
Oceń
(4 głosów)

 

Kulebiak z łososiem po fińsku - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł