Kulebiak z rybą


Produkty:

Ciasto krucho-drożdżowe:
-350 g mąki
-3 jaja
-125 ml śmietany
-20 g drożdży -
-10o g masła
-sól
-cukier

Farsz:
-500g filetów z ryby morskiej
-80 g ryżu
-1 cebula
-150 g pieczarek
-2 jaja
-1 łyżka posiekanej natki pietruszki
-30 ml oleju
-sól
-pieprz

Przygotowanie:
Ucieramy drożdże z odrobiną cukru, przesiewamy mąkę na stolnice, dodajemy miękkie masło, szczyptę soli i siekamy wszystkie składniki. Pod koniec dodajemy 1 jajo i dwa żółtka, śmietanę i roztarte z cukrem drożdże. Wyrabiamy ciasto rękami a następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Filety myjemy i osuszamy. Jaja gotujemy na twardo. Cebulę obieramy i siekamy. Pieczarki oczyszczamy, myjemy i drobno kroimy. Ryż gotujemy aż do miękkości. Rybę kroimy na kawałki i smażymy na oleju, dodajemy łyżkę wody i dusimy. Cebulę smażymy na oleju, gdy się zeszkli dodajemy pieczarki i smażymy razem, mieszamy z rybą i dodajemy sól i pieprz. jaja obieramy i siekamy i dodajemy do farszu. ciasto rozwałkowujemy na dwie prostokątne długości formy. Na środku jednego prostokąta układamy ryż a na nim farsz z rybą. Przykrywamy drugim prostokątem i zlepiamy. Smarujemy Roztopionym masłem i pieczemy w piekarniku przez 40 minut w temperaturze 190 stopni.

 


5
Oceń
(1 głosów)

 

Kulebiak z rybą - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł