Kulebiak


Kulebiak

Składniki(6-8 porcji):
CZĘŚĆ I (Ciasto)
2 szklanki mąki pszennej;
2 żółtka;
8 dag masła lub masła roślinnego (1/3 kostki);
3 dag drożdży;
szczypta utartej gałki muszkatołowej;
1/2 szklanki ciepłego mleka;
szczypta soli;
CZĘŚĆ II (Farsz)
3-4 kapelusze suszonych borowików;
0,5 l kwaszonej kapusty;
łyżka oleju;
duża cebula;
sól;
pieprz;
2 jajka;
tłuszcz do wysmarowania formy;
kminek

Sposób przygotowania:
CZĘŚĆ I (Ciasto)
1).Drożdże, rozkruszone rozprowadzamy w łyżce mleka z dodatkiem dużej szczypty cukru. Pozostałe składniki ciasta przekładamy do malaksera lub miksera, dodajemy drożdże (porośnięte), wyrabiamy przez 3 minuty jednolite, gładkie ciasto, wykładamy na lekko osypaną mąką stolnicę, przykrywamy ściereczką, trzymamy w cieple do wyrośnięcia.
2).Wąską, długą blachę smarujemy tłuszczem. Wyrośnięte ciasto rozciągamy palcami w kształt prostokąta, na środku ciasta układamy, formując wałek i przygotowany, ciepły farsz (CZĘŚĆ II). Brzegi ciasta zlepiamy w ozdobny grzebień i przekładamy ostrożnie do przygotowanej formy. Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym białkiem, posypujemy kminkiem i wstawiamy na 40 minut do nagrzanego do temp. 160 C piekarnika.
3).Upieczony gorący pieróg kroimy w zgrabne porcje i podajemy jako dodatek do filiżanki czerwonego barszczu.
CZĘŚĆ II (Farsz)
1).Wcześniej namoczone i ugotowane w wodzie, w której się moczyły, grzyby odsączamy i drobno siekamy. Kapustę gotujemy. Gdy będzie prawie miękka, odsączamy z wody, siekamy. Równie drobno siekamy cebulę. Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę, gdy się zeszkli dodajemy grzyby, kapustę i przez chwilę smażymy, cały czas mieszając, aż składniki nabiorą odpowiedniej konsystencji.
2). Zestawiamy z ognia do przechłodzenia, dodajemy jajko, żółtko, przyprawy. Farsz powinien być lekko pikantny, o wyraźnym smaku.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 minut.

 


1.7
Oceń
(9 głosów)

 

Kulebiak - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł