Zaloguj się do konta

Kulebiak

Kulebiak

Składniki(6-8 porcji):
CZĘŚĆ I (Ciasto)
2 szklanki mąki pszennej;
2 żółtka;
8 dag masła lub masła roślinnego (1/3 kostki);
3 dag drożdży;
szczypta utartej gałki muszkatołowej;
1/2 szklanki ciepłego mleka;
szczypta soli;
CZĘŚĆ II (Farsz)
3-4 kapelusze suszonych borowików;
0,5 l kwaszonej kapusty;
łyżka oleju;
duża cebula;
sól;
pieprz;
2 jajka;
tłuszcz do wysmarowania formy;
kminek

Sposób przygotowania:
CZĘŚĆ I (Ciasto)
1).Drożdże, rozkruszone rozprowadzamy w łyżce mleka z dodatkiem dużej szczypty cukru. Pozostałe składniki ciasta przekładamy do malaksera lub miksera, dodajemy drożdże (porośnięte), wyrabiamy przez 3 minuty jednolite, gładkie ciasto, wykładamy na lekko osypaną mąką stolnicę, przykrywamy ściereczką, trzymamy w cieple do wyrośnięcia.
2).Wąską, długą blachę smarujemy tłuszczem. Wyrośnięte ciasto rozciągamy palcami w kształt prostokąta, na środku ciasta układamy, formując wałek i przygotowany, ciepły farsz (CZĘŚĆ II). Brzegi ciasta zlepiamy w ozdobny grzebień i przekładamy ostrożnie do przygotowanej formy. Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym białkiem, posypujemy kminkiem i wstawiamy na 40 minut do nagrzanego do temp. 160 C piekarnika.
3).Upieczony gorący pieróg kroimy w zgrabne porcje i podajemy jako dodatek do filiżanki czerwonego barszczu.
CZĘŚĆ II (Farsz)
1).Wcześniej namoczone i ugotowane w wodzie, w której się moczyły, grzyby odsączamy i drobno siekamy. Kapustę gotujemy. Gdy będzie prawie miękka, odsączamy z wody, siekamy. Równie drobno siekamy cebulę. Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę, gdy się zeszkli dodajemy grzyby, kapustę i przez chwilę smażymy, cały czas mieszając, aż składniki nabiorą odpowiedniej konsystencji.
2). Zestawiamy z ognia do przechłodzenia, dodajemy jajko, żółtko, przyprawy. Farsz powinien być lekko pikantny, o wyraźnym smaku.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 minut.

Opinie (0)

Nie ma jeszcze komentarzy do tego artykułu.

Czytaj więcej

Przepis na sandacza

Jakiś czas temu pytałem kolegów z forum o przepisy na moją ulubioną ry…

Schab w winie

Składniki:1,5kg schabu bez kości2 łyżki żurawinypo łyżeczce vegety,…

25 maja 2018 roku wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 roku tzw. RODO. Nowe prawo nakłada na nas obowiązek uzyskania Twojej zgody na przetwarzanie przez nas danych osobowych w plikach cookies



Oświadczam, iż zapoznałem sie z Polityką prywatności i zgadzam się na zapisywanie i przechowywanie w mojej przeglądarce internetowej tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie zaszyfrowanych w nich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania z innych stron internetowych, serwisów oraz parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez wedkuje.pl, oraz ZAUFANYCH PARTNERÓW.

Administratorzy danych / Podmioty którym powierzenie przetwarzania powierzono

Hoblo Sp z o.o.,Warszawa 02-761, ul. Cypryjska 2G

Cele przetwarzania danych

1.marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
2.świadczenie usług drogą elektroniczną
3.dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
4.wykrywanie botów i nadużyć w usługach
5.pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)


Podstawy prawne przetwarzania danych


1.marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
2.świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
3.pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych


Odbiorcy danych

Podmioty przetwarzające dane na zlecenie administratora danych, w tym podmioty ZAUFANI PARTNERZY, agencje marketingowe oraz podmioty uprawnione do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa.

Prawa osoby, której dane dotyczą

Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą.

Informacje dodatkowe

Więcej o zasadach przetwarzania danych w „Polityce prywatności”

Ustawienia