Kulki mięsne z dipem


Składniki:
70 dag mielonego mięsa
1 kajzerka
1 jajko
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 kostka bulionowa
3 łyżki drobno posiekanych ziół
(oregano, rozmarynu, bazylii)
3-4 łyżki bułki tartej
sól
pieprz
olej do głębokiego smażenia
Dip:
0,5L gęstego jogurtu naturalnego
4-6 połówek marynowanej papryki
3-4 łyżki tartej bułki
mielona papryka
cukier
sól
pieprz
Przygotowanie:
Kajzerkę namocz w wodzie z rozpuszczoną kostką bulionową. Kiedy dobrze namoknie dodaj do mielonego mięsa i starannie wyrób. Do masy mięsnej wbij jajko. Cebule obierz i zetrzyj na tarce. Dodaj do mięsa razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekanymi ziołami i tartą bułką. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Masę mięsna starannie wymieszaj. Wilgotnymi dłońmi uformuj z niej kulki wielkości orzecha włoskiego. Na głębokiej patelni lub w rondlu z grubym dnem rozgrzej olej. Do rozgrzanego oleju wkładaj partiami mięsne kulki. Usmaż na rumiano. Gotowe kulki mięsne wstaw do nagrzanego piekarnika i trzymaj w cieple do chwili podania.
Jogurt zmiksuj z pokrojoną na kawałki marynowaną papryką. Dopraw do smaku mielonym paprykami: słodką ostrą oraz solą i cukrem. Przełóż do sosjerki. Smacznego.

 


1
Oceń
(5 głosów)

 

Kulki mięsne z dipem - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł