Zaloguj się do konta

Kulki na karpie -domowy prosty przepis

Ciasto na kulki na karpia

Przepis 1:
· Ugniatamy trochę piernika z miodem i cukrem i pozostawiamy w naczyniu
· Do drugiego naczynia z przegotowaną wodą dodajemy troszkę szafranu, kopiatą łyżkę mąki kukurydzianej i łyżkę cukru. Dokładnie mieszamy.
· Wodę wlewamy do piernika i ugniatamy na jednolitą masę a jeżeli jest ona za rzadka to dodajemy jeszcze mąki
· Do tego ciasta dodajemy zmieszaną ze sobą bułkę z garścią sera, zmielonych konopi i łyżki miodu.
· Ugniatamy ponownie ciasto i sprawdzamy czy daję się formować z niego kulki jeżeli nie to dodajemy wody lub mąki.
Kulek nie należy suszyć w piekarniku itp. Bo zbyt wysoka temp. Powoduje że mogą popękać. Najlepiej suszyć je w temp. Pokojowej przez od kilkunastu do kilkudziesięciu godzin.


Przepis 2
· Zagotować wodę
· Do nie gotującej wsypać trochę szafranu dwie łyżki mąki kukurydzianej i trochę cukry pudru
· Wymieszać i jeżeli jest za rzadkie to dosypać jeszcze mąki.
Kulek nie należy suszyć w piekarniku itp. Bo zbyt wysoka temp. Powoduje że mogą popękać. Najlepiej suszyć je w temp. Pokojowej przez od kilkunastu do kilkudziesięciu godzin.

Przepis 3
· Ugnieść świeżą bułkę dodając garść białego sera, łyżkę siemienia konopnego i 1 łyżkę miodu.
· Jeżeli masa jest za mało sprężysta można dodać sera, miodu lub niewielką ilość wody.
Kulek nie należy suszyć w piekarniku itp. Bo zbyt wysoka temp. Powoduje że mogą popękać. Najlepiej suszyć je w temp. Pokojowej przez od kilkunastu do kilkudziesięciu godzin.
Przepis 4
· Ugnieść 1 dużego ugotowanego ziemniaka dodając żółtko, łyżkę cukru pudru i łyżkę mąki kukurydzianej
· Jeżeli masa jest za rzadka dodajemy jeszcze mąki
Kulek nie należy suszyć w piekarniku itp. Bo zbyt wysoka temp. Powoduje że mogą popękać. Najlepiej suszyć je w temp. Pokojowej przez od kilkunastu do kilkudziesięciu godzin.

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
Składniki :
· 0,5 kg maki pszennej
· 4 łyżki stołowe miodu
· 0,5 kg mąki torowej
· 0,5 kg mąki kukurydzianej
· 6 łyżek oleju
· 20 g. mąki z soi
· 12 jaj

Sposób wykonania:
Jajka dokładnie roztrzepujemy na jednolitą maź. Składniki mieszamy ze sobą aż uzyskamy jednolitą masę po czym formujemy kulki i gotujemy je na wolnym ogniu aż wypłyną na powierzchnię wody. Można je suszyć w piekarniku, ale ja uważam że lepsza do tego jest ściereczka i temp. pokojowa.




Składniki :
· 0,5 kg mleka w proszku
· 0,5 kg mąki kukurydzianej
· 0,5 kg kaszy kukurydzianej
· 0,5 szklanki rozpuszczonego cukru
· Małe opakowanie wanilii
· 14 jaj
· Barwnik żółty

Sposób wykonania:
Jajka dokładnie roztrzepujemy na jednolitą maź. Składniki mieszamy ze sobą aż uzyskamy jednolitą masę po czym formujemy kulki i gotujemy je na wolnym ogniu aż wypłyną na powierzchnię wody. Można je suszyć w piekarniku, ale ja uważam że lepsza do tego jest ściereczka i temp. pokojowa.



Składniki :
· 1 kg maki tortowej
· 1 kg kazeiny
· 1 kg maki kukurydzianej
· 20 jaj
· 0,5torebki wanilii
· 0,5 szklanki miodu

Sposób wykonania:
Jajka dokładnie roztrzepujemy na jednolitą maź. Składniki mieszamy ze sobą aż uzyskamy jednolitą masę po czym formujemy kulki i gotujemy je na wolnym ogniu aż wypłyną na powierzchnię wody. Można je suszyć w piekarniku, ale ja uważam że lepsza do tego jest ściereczka i temp. pokojowa.


Składniki :
· 100 g. sera białego
· 100 g. mąki pszennej
· 100 g. maki kukurydzianej
· 6 jaj

Sposób wykonania:
Jajka dokładnie roztrzepujemy na jednolitą maź. Składniki mieszamy ze sobą aż uzyskamy jednolitą masę po czym formujemy kulki i gotujemy je na wolnym ogniu aż wypłyną na powierzchnię wody. Można je suszyć w piekarniku, ale ja uważam że lepsza do tego jest ściereczka i temp. pokojowa.

Składniki :
· 0,5 szklanki mleka w proszku
· 0,5 szklanki mąki z soi
· 0,5 szklanki miodu
· barwnik
· zapach waniliowy
· 12 jaj
· 3 łyżki oleju słonecznikowego
· 0,5 szklanki mąki kukurydzianej.

Sposób wykonania:
Jajka dokładnie roztrzepujemy na jednolitą maź. Składniki mieszamy ze sobą aż uzyskamy jednolitą masę po czym formujemy kulki i gotujemy je na wolnym ogniu aż wypłyną na powierzchnię wody. Można je suszyć w piekarniku, ale ja uważam że lepsza do tego jest ściereczka i temp. pokojowa.

Składniki :
· 8 jajek
· 1 szklanka maki pszennej
· 1 szklanka kaszy manny
· 2 szklanki maki kukurydzianej
· 2szklanki mleka w proszku
· 2 łyżki miodu
· 2 łyżki oleju
· barwnik
· atraktor

Sposób wykonania:
Jajka dokładnie roztrzepujemy na jednolitą maź. Składniki mieszamy ze sobą aż uzyskamy jednolitą masę po czym formujemy kulki i gotujemy je na wolnym ogniu aż wypłyną na powierzchnię wody. Można je suszyć w piekarniku, ale ja uważam że lepsza do tego jest ściereczka i temp. pokojowa.

Składniki :
· 150 g mielonych, suszonych orzechów arachidowych
· 150 g konopi
· 100 g maki kukurydzianej
· 100 g kaszy mannej
· 100 g maki tortowej
· 100 g mleka w proszku
· 250 g maczki rybnej
· 50 g suszonej krwi
· 10 jaj
· atraktor

Sposób wykonania:
Jajka dokładnie roztrzepujemy na jednolitą maź. Składniki mieszamy ze sobą aż uzyskamy jednolitą masę po czym formujemy kulki i gotujemy je na wolnym ogniu aż wypłyną na powierzchnię wody. Można je suszyć w piekarniku, ale ja uważam że lepsza do tego jest ściereczka i temp. pokojowa.

Składniki :
· 0,5 kg mleka w proszku
· 0,5 kg maki pszennej
· 2 łyżki stołowe miodu
· 0,5 kg maki kukurydzianej
· 0,25 kg cukru
· 5 jajek
· fiolka olejku anyżowego
· barwnik żółty.

Sposób wykonania:
Jajka dokładnie roztrzepujemy na jednolitą maź. Składniki mieszamy ze sobą aż uzyskamy jednolitą masę po czym formujemy kulki i gotujemy je na wolnym ogniu aż wypłyną na powierzchnię wody. Można je suszyć w piekarniku, ale ja uważam że lepsza do tego jest ściereczka i temp. pokojowa.

Składniki :
· 0,5 kg mleka w proszku
· 1 kg maki tortowej
· 0,5 kg maki kukurydzianej
· 15 dag kazeiny na każdy kilogram
· 11 jajek
· Barwnik

Sposób wykonania:
Jajka dokładnie roztrzepujemy na jednolitą maź. Składniki mieszamy ze sobą aż uzyskamy jednolitą masę po czym formujemy kulki i gotujemy je na wolnym ogniu aż wypłyną na powierzchnię wody. Można je suszyć w piekarniku, ale ja uważam że lepsza do tego jest ściereczka i temp. pokojowa.

Składniki :
· 150g. mączki rybnej
· 150 g. mąki sojowej
· 150 g. kaszy mannej
· 25 g. mąki kukurydzianej
· 25 g. mąki pszennej
· 10 jaj

Sposób wykonania:
Jajka dokładnie roztrzepujemy na jednolitą maź. Składniki mieszamy ze sobą aż uzyskamy jednolitą masę po czym formujemy kulki i gotujemy je na wolnym ogniu aż wypłyną na powierzchnię wody. Można je suszyć w piekarniku, ale ja uważam że lepsza do tego jest ściereczka i temp. pokojowa.

Składniki :
· 250 g. kaszy mannej
· 120 g mąki z soi
· 100 g. maki kukurydzianej
· 6 jaj
· Atraktor

Sposób wykonania:
Jajka dokładnie roztrzepujemy na jednolitą maź. Składniki mieszamy ze sobą aż uzyskamy jednolitą masę po czym formujemy kulki i gotujemy je na wolnym ogniu aż wypłyną na powierzchnię wody. Można je suszyć w piekarniku, ale ja uważam że lepsza do tego jest ściereczka i temp. pokojowa.

Składniki :
· 400 g. mąki z orzechów
· 300 g. kaszy mannej
· 200 g. mąki z soi
· 100 g. mleka w proszku
· 10 jaj
· Atraktor

Sposób wykonania:
Jajka dokładnie roztrzepujemy na jednolitą maź. Składniki mieszamy ze sobą aż uzyskamy jednolitą masę po czym formujemy kulki i gotujemy je na wolnym ogniu aż wypłyną na powierzchnię wody. Można je suszyć w piekarniku, ale ja uważam że lepsza do tego jest ściereczka i temp. pokojowa.

Składniki :
· 300 g . kaszy mannej
· 250 g. maki kukurydzianej
· 250 g. mąki sojowej
· 100 g . zmielonych konopi
· 100 g. mleka w proszku
· 10 jaj
· atraktor

Sposób wykonania:
Jajka dokładnie roztrzepujemy na jednolitą maź. Składniki mieszamy ze sobą aż uzyskamy jednolitą masę po czym formujemy kulki i gotujemy je na wolnym ogniu aż wypłyną na powierzchnię wody. Można je suszyć w piekarniku, ale ja uważam że lepsza do tego jest ściereczka i temp. pokojowa.

Składniki :
· 1 kg mąki kukurydzianej
· 1kg kaszy mannej
· 1kg maki z soi
· Atraktor
· 10 łyżek oleju
· 10 jaj

Sposób wykonania:
Jajka dokładnie roztrzepujemy na jednolitą maź. Składniki mieszamy ze sobą aż uzyskamy jednolitą masę po czym formujemy kulki i gotujemy je na wolnym ogniu aż wypłyną na powierzchnię wody. Można je suszyć w piekarniku, ale ja uważam że lepsza do tego jest ściereczka i temp. pokojowa.

Składniki :
· 4 szklanki mleka w proszku
· 6 szklanek mąki kukurydzianej
· 5 jaj
· 1 szklanka mąki pszennej
· 1 szklanka płatków owsianych
· 0,5 szklanki miodu

Sposób wykonania:
Jajka dokładnie roztrzepujemy na jednolitą maź. Składniki mieszamy ze sobą aż uzyskamy jednolitą masę po czym formujemy kulki i gotujemy je na wolnym ogniu aż wypłyną na powierzchnię wody. Można je suszyć w piekarniku, ale ja uważam że lepsza do tego jest ściereczka i temp. pokojowa.

Składniki :
· 1 kg mleka w proszku
· 1 kg mąki kukurydzianej
· 0,5 kg mąki sojowej
· 250 g. kaszy mannej
· 10 jaj
· 0,5 szklanki roztopionego cukru

Sposób wykonania:
Jajka dokładnie roztrzepujemy na jednolitą maź. Składniki mieszamy ze sobą aż uzyskamy jednolitą masę po czym formujemy kulki i gotujemy je na wolnym ogniu aż wypłyną na powierzchnię wody. Można je suszyć w piekarniku, ale ja uważam że lepsza do tego jest ściereczka i temp. pokojowa.

Składniki :
· 1 kg maki kukurydzianej
· 15 jaj
· 0,5 szklanki miodu
· 0,5 kg maki tortowej
· łyżka atraktora
20 g. mleka w proszku.

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

Z ciasta formować kulki o średnicy około 16-18mm do nęcenia, na przynętę 20-22mm.
Wrzucamy kulki do wrzątku i czekamy aż wypłyną, po wypłynięciu gotować przez 1 minutę.
Po wyciągnięciu kulek suszyć na ściereczce przez godzinę, potem można przełożyć do siateczki przewiewnej i suszyć dalej w przewiewnym, zaciemnionym miejscu.



Zestaw 1
1. Mąka kukurydziana 30%
2. Mąka pszenna 25%
3. Mąka sojowa odtłuszczona 25%
4. Mleko w proszku 10%
5. Mielone konopie 10%
6. Aromaty: słodki krem i syrop klonowy ADER CARP około 5-10ml
7. 10-12 Jaj

Zestaw 2
1. Mąka kukurydziana 30%
2. Mąka pszenna 30%
3. Mąka sojowa odtłuszczona 20%
4. Kasza manna 10%
5. Aromaty: magiczny owoc i brzoskwinia ADER CARP 5-10ml
6. 10Jaj

Zestaw 3
1. Mąka kukurydziana 30%
2. Mąka sojowa odtłuszczona 25%
3. Mąka pszenna 25%
4. Kasza kukurydziana 10%
5. Mleko w proszku 10%
6. Syrop klonowy i pomarańcza ADER CARP 5-10ml
7. 10 Jaj

Zestaw 4
1. 3 cz. zmielonego granulatu sojowego (odtłuszczony)
2. 3 cz. mąki kukurydzianej
3. 1,5 cz. zmielonej karmy dla psów (mączka kostna)
4. 1,5 cz. zmielony pokarm dla Karpi Koi
5. 1 cz. mąki ziemniaczanej
6. Aromaty owocowe i rybne
7. Ilość jaj od 10 do 14
8. Stymulator apetytu, wzmacniacz smaku, betaina zgodnie z zaleceniami producenta

Zestaw 5
1. Kasza manna- 30%
2. Mąka sojowa-35%
3.Mąka kukurydziana-35%
4. całość jest na 0,5-1 kg mieszanki.
5. Olej 2-4 łyżki stołowe
6. Jajka 6-12 sztuk
7. Atraktor zapachowy Truskawka, w płynie 5-10 ml.
8. Barwnik w proszku 1-2 łyżki stołowe

Zestaw 6
30% mielonego granulatu rybnego
20% maki kukurydzianej
20% maki pszennej
20% maki sojowej odtłuszczonej
10% mielonych prażonych konopi
jajka +aromat (mnie się sprawdziła muszla i krab)+2 łyżki oleju rybnego

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

Kulki Proteinowe hakowe 1

1,5kg MĄCZKA ŁOSOSIOWA ( albo inna rybna luk krewetka itp)
1kg Mąki Kukurydzianej
800g M. Sojowej od tłuszczonej lub Pełnej
500g Kasza Manna
500g Mieszanki do Kanarkow grubo mielonego
Birdfood
200g Murzynek do Kanarków cały
500g Gluten Pszenny Witalny
200g Gluten Kukurydziany
125ml Oleju Łososiowego do innych halibut (puł szklanki)
Około 12 jajek zalerzy to od wielkosci jajek ale zawsze morzna dodać
Barwnik nie koniecznie
Dodatki Zapachowe według uznznia sprawdza sie
Truskawka ,ananas itp owocowe
Cukier 1 Szklanka 250ml
Konserwant do kulek według zalecen producenta
Gotowac do wypłynięcia



Kulki P.Zanetowe Łosoś lub inne rybne (smrody)

1,5kg MĄCZKA ŁOSOSIOWA ( albo inna rybna lub krewetka itp)
1kg Mąki Kukurydzianej
800g M. Sojowej od tłuszczonej lub Pełnej
500g Kasza Manna
500g Mąki Pszennej
500g Mieszanki do Kanarków grubo mielonego
Birdfood
200g Murzynek do Kanarków cały
250g Gliny wędkarskiej lub drobnego Piasku do Obciarzenia
125ml Oleju Łososiowego do innych halibut (puł szklanki)
Około 12 jajek zalerzy to od wielkosci jajek ale zawsze morzna dodać
Barwnik nie koniecznie
Dodatki Zapachowe według uznznia sprawdza sie
Truskawka ,ananas itp owocowe
Cukier 1 Szklanka 250ml lub wcale
Konserwant do kulek według zalecen producenta lub niedawac wcale mrozić lub wysuszyć na kamień.
Gotowac do wypłynięcia

Kulki P.hakowe Wątróbka

1kg Wątroby wołowej ugotowanej i drobno znielonej
1kg Mąki Kukurydzianej
800g M. Sojowej od tłuszczonej lub Pełnej
500g Kasza Manna
500g Mieszanki do Kanarkow grubo mielonego
Birdfood
200g Murzynek do Kanarków cały
500g Gluten Pszenny Witalny
200g Gluten Kukurydziany
125ml Oleju Kukurydziany lub Słonecznikowy(puł szklanki)
Około 10 jajek zalerzy to od wielkosci jajek ale zawsze morzna dodać
Dodatki Zapachowe według uznznia sprawdza sie
Skopex lub Truskawka
Cukier 1 Szklanka 250ml lub wcale
Konserwant do kulek według zalecen producenta
Gotowac do wypłynięcia

kulki P. Zanetowe

1kg Wątroby wołowej ugotowanej i drobno znielonej
1kg Mąki Kukurydzianej
800g M. Sojowej od tłuszczonej lub Pełnej
500g Kasza Manna
500g Mąki Pszennej
500g Mieszanki do Kanarków grubo mielonego
Birdfood
200g Murzynek do Kanarków cały
250g Gliny wędkarskiej lub drobnego Piasku do Obciarzenia
125ml Oleju Łososiowego do innych halibut (puł szklanki)
Około 10 jajek zalerzy to od wielkosci jajek ale zawsze morzna dodać
Dodatki Zapachowe według uznznia sprawdza sie
Skopex lub Truskawka
Cukier 1 Szklanka 250ml lub wcale
Konserwant do kulek według zalecen producenta lub niedawac wcale mrozić lub wysuszyć na kamień.
Gotowac do wypłynięcia




POWODZENIA W KRĘCENIU KULEK :)

Opinie (1)

użytkownik

Kolego najzwyczajniej przywłaszczyłeś sobie mój felieton i podpisałeś się pod nim jako Ty więc usuń go bo jak nie zgłoszę sprawę gdzie trzeba POZDRAWIAM [2011-09-04 12:38]

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za komentarze Internautów.

Czytaj więcej