Kulki proteinowe - przepisy
daniel lewicki (zawadiaka)
2010-08-06
Przepis 1
* mąka sojowa - 30%
* zmielony biszkopt lub piernik - 20%
* mielony granulat pstrągowy(dostępny w sklepie wędkarskim) - 20%
* mleko w proszku - 15%
* mielone prażone konopie(sklep wędkarski) - 10%
* mielony pokarm dla papug - 5%
* 50ml aromatów (ich wybór jest ogromny w sklepach wędkarskich, ja polecam muszlę lub rybę)
* jaja (10szt na kilogram suchych składników)
Do rozbełtanych jaj dodajemy aromat. Całość zagniatamy na ciasto i formujemy z niego kulki w rolerze. Wrzucamy próbne kulki na wrzątek. Kulki po wypłynięciu gotujemy jeszcze około 2 minuty. Jeśli po wysuszeniu na ścierce kulki pływają, dodajemy do ciasta kaszę mannę.
W ten sam sposób przyrządzamy kulki z innych przepisów.
Przepis 2
* 500g drobno zmielonego, suchego pokarmu dla psów lub kotów
* 100g mąki kukurydzianej
* 100g mleka w proszku
* trochę cukru
* substancje barwiące np. szafran
* substancje zapachowe
* ok. 5 jaj
Przepis 3
* 0,5 kg mąki kukurydzianej
* 0,5 kg mąki tortowej
* 0,5 kg kaszy manny lub kaszy kukurydzianej
* 0,25 kg mąki sojowej
* cukier
* barwniki
* atraktor
* 1 jajo na 100g ciasta
Jeśli ciasto jest za rzadkie, dodajemy mąki.
-------------------------------------------------------------
30% mąki sojowej
30% mielonego pokarmu dla ptaków
25% mąki kukurydzianej
10% mleka w proszku
5% mąki ziemniaczanej
30% kaszy manny
25% mąki kukurydzianej
25% mąki sojowej
10% mleka w proszku
10% mielonych konopi
20% mielonego pelletu rybnego
20% mąki kukurydzianej
20% mąki sojowej
10% mąki rybnej (łososiowej)
10% mąki pszennej
10% kazeiny
10% prażonych konopii
10% mąka łososiowa
10% mąka krewetkowa
5% mąka śledziowa
20% mąka kukurydziana
20% mąka sojowa
20% mąka pszenna
10% konopie prażone-mielone
2,5% albumina
2,5 inne dodatki
------------------------------------------------------------------
Przepisy na kulki owocowe - cieple pory roku
25% mąka kukurydziana
20% mąka sojowa pełnotłusta (15%) i odtłuszczonej (5%)
15% mąka pszenna (grahamka)
10% mieszanki białek
10% mąka PTX (Jetfish)
5% mąka łososiowa
5% mielony gammarus
5% mielone i prażone konopie
2,5% albumina
2,5% inne dodatki
------------------------------------------------------------
przepis na wiosnę:
15% mąka łososiowa
15% mąka krewetkowa
10% mąka sojowa pełnotłusta
10% mąka sojowa odtłuszczona
15% mąka kukurydziana
10% mielone konopie
10% koncentrat białek serwatkowych
10% mąka pszenna
2,5% albumina
2,5% inne dodatki
----------------------------------------------------------------
Użyte skróty:
SF ; Strong Flavour (koncentrat zapachowy)
BF ; Basic Flavour (atraktor zapachowy)
NC ; Nukleotid Complex (wzmacniacz smaku)
AS ; Amino Stimulant (stymulator apetytu)
KULKI PRZYNĘTOWE
przepis 1.
Brilliance MIX scopex - 0,5 kg
Jajka
SF mega scopex - 4 ml
SF skonc. śmietana - 5 ml
NC wanilia - 1 r11; 2 g (max. 2 g !)
Słodzik ( w górnej granicy dozowania)
przepis 2.
Brilliance MIX porzeczka - 0,5 kg
Jajka
SF skonc. porzeczka - 4 ml
SF skonc. krab - 5 ml
NC ryba - 1 r11; 2 g (max. 2 g !)
Słodzik ( w dolnej granicy dozowania)
przepis 3.
Brilliance MIX banan - 0,5 kg
Jajka
BF banan - 10 ml
BF krab - 9 ml
NC ryba - 2 - 3 g (max. 3 g !)
Słodzik ( w dolnej granicy dozowania)
przepis 4.
Brilliance MIX sł. wanilia - 0,5 kg
Jajka
50 r11; 60 g zmielonych konopi
SF słodka kukurydza - 6 ml
SF skonc. śmietana - 5 ml
NC wanilia - 1 r11; 2 g (max. 2 g !)
Słodzik ( w górnej granicy dozowania)
przepis 5.
Brilliance MIX truskawka - 0,5 kg
Jajka
BF truskawka - 9 ml
BF cz. porzeczka - 2 ml
BF banan - 4 ml
NC owoc - 2 - 3 g (max. 3 g !)
Słodzik ( w górnej granicy dozowania)
przepis 6.
Brilliance MIX neutralny - 0,5 kg
Jajka
SF dojrzała pomarańcza - 6 ml
BF egzotyczny - 3 ml
BF brzoskwinia&nekt. - 2 ml
NC owoc - 1 r11; 2 g (max. 2 g !)
Słodzik ( w górnej granicy dozowania)
przepis 7.
Brilliance MIX krab - 0,5 kg
Jajka
BF ananas - 10 ml
BF krab - 7 ml
BF banan - 3 ml
NC ryba - 2 - 3g (max. 3 g !)
Słodzik ( w średniej wartości dozowania)
przepis 8.
Brilliance MIX krab - 0,5 kg
Jajka
SF skonc. krab - 6 ml
SF mega scopex - 3 ml
NC ryba - 1 r11; 2 g (max. 2 g !)
Słodzik ( w dolnej granicy dozowania)
przepis 9.
Brilliance MIX neutralny - 0,5 kg
Jajka
SF blue secret - 6 ml
SF skonc. śmietana - 3 ml
BF wanilia - 3 ml
NC wanilia - 1 r11; 2 g (max. 2 g !)
Słodzik ( w górnej granicy dozowania)
przepis 10.
Duncaen Basic MIX monster - 0,5 kg
Jajka
BF krab - 10 ml
BF ryba - 6 ml
NC ryba - 2 - 3 g (max. 3 g !)
Słodzik ( w dolnej granicy dozowania)
przepis 11.
Duncaen Basic MIX owoc - 0,5 kg
Jajka
BF brzoskwinia&nektaryna - 6 ml
BF egzotyczny - 8 ml
BF cz. porzeczka - 2 ml
NC ryba - 2 - 3 g (max. 3 g !)
Słodzik ( w górnej granicy dozowania)
KULKI ZANĘTOWE
przepis ogólny:
Duncaen Basic MIX Classic mix - 0,5 kg
Jajka
BF dowolny smak - 7 do 11 ml
NC odpowiedni do aromatu - 1 g
AS odpowiedni do aromatu - 4 ; 5 g
Słodzik ( w dolnej lub średniej wartości dozowania)
przykładowy przepis na kulki truskawkowe:
Duncaen Basic MIX Classic mix - 0,5 kg
Jajka
BF truskawka - 8 ml
NC owoc - 1 g
AS owoc - 4 g
Słodzik ( w średniej wartości dozowania)
----------------------------------------------------------------
https://www.youtube.com/watch?v=Q4j1ZMM3p1o
------------------------------------------------------------------
Sposób wykonania:
Do jaj ok 10-12 szt na kg suchego mixu i wszystkich składników płynnych;olej+aromat+słodzik
stopniowo dosypujemy mix stale mieszając .po połączeniu składników i wyrobieniu ciasta
zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na godzinę do lodówki w celu dokładnego
powiązania wszystkich składników. Następnie przystępujemy do wyciskania wałków z ciasta
ja to robię maszynką do mielenia mięsa ze specjalnie dopasowaną końcówką .
Następnie rolujemy kulki ,możemy to robić ręcznie,lecz znacznie wygodniej i szybciej będzie
jeśli posłużymy się rollerami ,rollery dostępne są o śr. kulek od 16 do 22mm.
Kulki gotujemy w lekko osolonej wodzie,w zależności od śr. kulki
Kulki 16mm ok 1 min a kulki 22mm ok.2 min od wypłynięcia kulek.
Kulki suszymy na sitach,dbając aby nam się nie posklejały
po kilku godzinach kulki nadają się do użycia, po około 42 od do 72 godzin
,do przechowywania (do miesiąca)można kulki zamrozić lecz do dłuższego przechowywania
kulki powinniśmy suszyć kilka dni do tygodnia na tzw kamień
po czym przechowywać w papierowych torebkach,przed ożyciem należy takie suszone kulki
polać boosterem.
Do wszystkich ciast(także owocowych) zalecam zastosowanie oleju rybnego ok 20-40 mll na kilo ciasta.
Przepis 01;
Mąka kukurydziana 30%
Mąka pszenna 25%
Mąka sojowa odtłuszczona 25%
Mleko w proszku 10%
Mielone konopie 10%
Aromaty słodkie wg dawki podanej na opakowaniu
Jaja
Przepis 02;
Mąka kukurydziana 30%
Mąka pszenna 30%
Mąka sojowa odtłuszczona 20%
Kasza manna 10%
Aromaty słodkie
Jaja
Przepis 03;
Mąka kukurydziana 30%
Mąka sojowa odtłuszczona 25%
Mąka pszenna 25%
Kasza kukurydziana 10%
Mleko w proszku 10%
Aromat
Jaja
Przepis 04;
Kasza manna- 30%
Mąka sojowa-35%
Mąka kukurydziana-35%
Jajka 6-12 sztuk
Aromat
Przepis 05;
Mielony granulat rybny 30%
Mąka kukurydziana 20%
Mąka pszenna 20%
Mąka sojowa odtłuszczona 20%
Mielone prażone konopie 10%
jajka +aromat
Przepis 06;
Mąka kukurydziana 30%
Mąka pszenna 20%
Kasza manna 20%
Kasza kukurydziana 10%
Mąka ziemniaczana 10%
Mleko w proszku 10%
(dowolny dobór aromatów)
Przepis 07;
Birfood 30%
Mąka sojowa 30%
Mąka kukurydziana 25%
Mleko w proszku 10%
Mąka ziemniaczana 5%
Aromaty (korzenne, scopex)
Przepis 08 rybny;
Mąka rybna 30%
Mąka kukurydziana 30%
Mąka sojowa 30%
Mąka ziemniaczanej 10%
Aromaty (rybne i owocowe)
Przepis 09 MIx rybny;
Mąka rybna 45%
Kasza manna 20%
Mąka sojowa 15%
Mąka pszenna 10%
Aromaty rybne i owocowe
Przepis 10 Mix rybny;
Mielony pellet rybny 20%
Mąka kukurydziana 20%
Mąka sojowa 20%
Mąka pszenna 10%
Kazeina 10%
Prażone konopie 10%
Unix Sensans 10%
Aromat: krab, łosoś, krewetka,muszla
Przepis 11; Mix 50/50
Kasza manna 30%
Mąka kukurydziana 25%
Mąka sojowa 25%
Mleko w proszku 10%
Mielonych konopi 10%
Aromat: scopex, czekolada, pomarańcz
Przepis 12;
Mleko w proszku 40%
Mąka sojowa 20%
Mąka pszenna 10%
Mąka kukurydziana 20%
Mielone ziarna zbóż (lub roślin oleistych) 10%
Przepis 14 POP - UP Mix ;
Mąka kukurydziana 30%
Mąka pszenna 20%
Mąka sojowa odtłuszczona 20%
Mąka rybna 10%
Kasza manna 10%
birdfood 10%
Polecam wszelkie modyfikację tego przepisu, a także poszukiwanie składników,
które poprawią pływalność kulek.
Kulek z tego mixu nie gotujemy lecz pieczemy w zwykłym opiekaczu do kanapek lub w piekarniku
na 160° czas 5-7 minut.