Przygotowanie ciast pieczonych, pływajacych – przepisy 1-2:
Do 500 gramów suchej masy dodać jedną torebkę proszku do pieczenia. 3 jaja ubić razem ze środkiem zapachowym i barwiącym i wlać do suchej masy. Dokładnie wyrobić ręką.
Ciasto nie może być za twarde. Uformowane kulki rozłożyć na brytfannie uprzednio wysmarowanej margaryną. Włożyć na 4-5 minut do gorącego piekarnika (260°), po czym wyłączyć piekarnik pozostawiając w nim kuleczki do przeschnięcia.
CO DO BARWNIKA I AROMATU JAK KTO WOLI I ILE (METODA PRÓB I BŁĘDÓW)Przepis 1
0,75kg kazeiny kwasowej
0,5kg białka z mleka
0,25kg mleka w proszku tłustego
0,25kg jajek w proszku
0,5kg mąki sojowej
0,25kg mąki sojowej nie odtłuszczanej
Przepis 2
0,25kg białka z mleka
0,75kg kazeiny kwasowej
0,25kg kazeiny wapniowej
0,25kg jajek w proszku
0,5kg mąki sojowej nie odtłuszczanej
0,25kg glutenu pszennego
0,25kg mączki z zarodków pszennych
POWODZENIA I MIŁEJ ZABAWY
Autor tekstu: DAWID KŁODA
MONKA | |
---|---|
WITAM! My z mężem też robimy własne kulki prot. i przyznam Panu rację że jest wtym sporo zabawy a jeszcze więcej gdy nad ranem sygnalizator nie pozwala spać . Pozdrawiam serdecznie i sukcesów życzę! (2011-01-18 16:45) | |
12kubus1996 | |
Powiem że pewnie gdy przyjdzie sezon wypróbuje tych kulek : ) Pozdrawiam Kuba : ) (2011-01-30 22:27) | |
broz4 | |
Kurcze trzeba spróbować takich kulek a mnie sie wydaje że jest tu za dużo wszystkich skłafników wsensie że za duże proporcje do jak sie ich zrobi tyle to bedzie ich pół worka (2011-02-01 07:19) | |
janekwedkarz67 | |
Przepisy sa b. ciekawe, tylko zdrac tajemnice gdzie mozna kupic np. kazeiny, glutanion lub inne skladniki ktorych nie ma na codzien w slepach? (2014-01-04 18:22) | |