KULKI PROTEINOWE DOMOWY SPOSÓB (PŁYWAJĄCE)
DAWID KŁODA (ARAM)
2010-12-16
Przygotowanie ciast pieczonych, pływajacych – przepisy 1-2:
Do 500 gramów suchej masy dodać jedną torebkę proszku do pieczenia. 3 jaja ubić razem ze środkiem zapachowym i barwiącym i wlać do suchej masy. Dokładnie wyrobić ręką.
Ciasto nie może być za twarde. Uformowane kulki rozłożyć na brytfannie uprzednio wysmarowanej margaryną. Włożyć na 4-5 minut do gorącego piekarnika (260°), po czym wyłączyć piekarnik pozostawiając w nim kuleczki do przeschnięcia.
CO DO BARWNIKA I AROMATU JAK KTO WOLI I ILE (METODA PRÓB I BŁĘDÓW)Przepis 1
0,75kg kazeiny kwasowej
0,5kg białka z mleka
0,25kg mleka w proszku tłustego
0,25kg jajek w proszku
0,5kg mąki sojowej
0,25kg mąki sojowej nie odtłuszczanej
Przepis 2
0,25kg białka z mleka
0,75kg kazeiny kwasowej
0,25kg kazeiny wapniowej
0,25kg jajek w proszku
0,5kg mąki sojowej nie odtłuszczanej
0,25kg glutenu pszennego
0,25kg mączki z zarodków pszennych
POWODZENIA I MIŁEJ ZABAWY