Kulki Proteinowe po swojemu
użytkownik 120782
2012-07-01
Pierwszą rzeczą którą robimy jest wymieszanie wszystkich
składników sypkiej postaci. Mąkę sojową,
Kasze Kukurydzianą, Mleko w proszku, Mąkę tortową,
Mąkę kukurydzianą, Aktywator, Ziarna ( takie jak konopie, słonecznik, zboża )
Cukier i Sól.
Rozbijamy jajka i do nich dodajemy produkty w postaci cieczy
takie jak ; aromat, barwnik i olej.
Po dodaniu już wszystkich składników mieszamy zawartość.
Do płynnej zawartości stopniowo dosypujemy nasz MIX
i mieszamy by uzyskać konsystencje ciasta.
Gdy dosypiemy już trochę więcej naszego Mix"u łyżką
praktycznie nie da się wymieszać masy, po prostu musimy użyć swoich rąk.
Ciasto strasznie się klei więc mieszanie rękoma zbyt przyjemne nie jest.
Gdy już ugnieciemy nasze ciasto, wkładamy je do woreczka i odkładamy
do lodówki na 10 - 15 minut by wszystkie składniki związały się
z naszym ciastem.
Za ten czas możemy sobie trochę ogarnąć naszą kuchnie :).
Po wyciągnięciu ciasta wałkujemy je. Nie posiadamy
rollera więc całe kulanie wykonaliśmy ręcznie.
Gdy z wałkujemy już kawałek ciasta mierzymy na nim
średnice kulek jakich chcemy, obcinamy i ręcznie kulamy.
Jest to ciężka praca i bardzo czasochłonna.
Po pierwszym kulaniu wyszły nam takie kule
mniej więcej o podobnej średnicy.
Gdy wykonamy już kulki z całego ciasta trzeba je ugotować.
Do garnka wlewamy wodę, aromat i jeszcze trochę barwnika, gdyż
podczas gotowania zapach i barwnik wygotuje się.
Kulki gotujemy do tego momentu gdy wszystkie wypłyną i jeszcze przez około minutę.
Po ugotowaniu zawijamy kulki w ręcznik kuchenny
by wypił wodę z kulek.
Jeżeli chcemy zrobić kulki POP - UP po ugotowaniu
wkładamy do mikrofali na okres 2 - 4 minut.
Ja daje po 1 minucie, wyciągam z mikrofali i sprawdzam
pływalność w szklance wody.
Po ugotowaniu naszych kulek możemy je lekko dopalić.
Bierzemy kuleczkę, maczamy lekko w wodzie i wsadzamy do pojemnika z Aktywatorem.
Obtaczamy ją w proszku i znów lekko zamaczamy następnie obtaczamy w aktywatorze.
Tworzy się taka twarda skorupa i w wodzie pęka po krótkim czasie.
Kulki suszymy w przewiewnym miejscu, bez wilgoci i słońca.
Suszymy około 1 dnia i wkładamy do zamrażarki. Przed wyjazdem
należy wyciągnąć kulki i mamy świeże kuleczki na zasiadkę.
Przepis który użyliśmy :
- kasza kukurydziana (na kg 100g)
- mleko w proszku pełne (na kg 200g)
- mąka tortowa (na kg 100g)
- mąka sojowa odtłuszczona (na kg 300g)
- mąka kukurydziana (na kg 250g)
- ziarna (na kg 50-100g)
- cukier i (na kg 5-6 łyżek)
- sól (na kg 4 łyżki)
- olej (na kg 4 łyżki)
- jajka (na kg 11-12 jaj)
- aromat (na kg 15-20 ml.)
- barwnik (na kg 15 ml)