Kulki proteinowe - przepis
Kamil Skwara (kamil11269)
2014-03-11
Niedawno pod jednym z moich wpisów, a dokładniej pod wpisem opisującym moją pierwszą w tym sezonie karpiową zasiadkę "Pierwszomarcowa wyprawa na karpie" kolega o nicku Igen zadał pytanie odnośnie tego jak przygotowuję swoje kulki. Postanowiłem w wolnym czasie trochę szerzej o tym napisać. kulki proteinowe - przepis
Swoje kulki przygotowuję z:
- łatwiej dostępnych składników,
- trudniej dostępnych składników,
Te pierwsze są to głównie produkty dostępne w każdym sklepie spożywczym. Trudniej dostępne składniki można praktycznie jedynie kupić w sklepie wędkarskim - i to nie w każdym. Te pierwsze są oczywiście dość tanie, drugie - droższe.
Oto przepisy, z których najczęściej korzystam (ostatni przepis to przepis na pellet):
Przepis 1: Przepis 2 (przepis jaki stosuje Pan Mroczek):
30% mąki kukurydzianej, 50%gotowa rybna mieszanka bazowa,
20% mąki pszennej, 20% mąka kukurydziana,
20% kaszy manny, 20% mąka sojowa,
10% kaszy kukurydzianej, 10% mielony słonecznik i konopie,
10% mąki ziemniaczanej, 4 łyżki/1 kg mieszanki - olej kukurydziany,
10% mleka w proszku, 4 ml/ 1 kg mieszanki - aromat,
2-3 łyżeczki cukru na 1 kg mieszanki, 2 łyżeczki/ 1 kg. - symulator apetytu,
2 jajka na 1 kg mieszanki,
olej rzepakowy
5% ziarna,
5% bułka tarta,
Przepis 3 (pellet):
17% mąka kukurydziana (lub ziemniaczana),
21% mąka pszenna,
12% mleko w proszku,
17% cukier,
3% olej roślinny,
8% drobne ziarno (lub płatki kukurydziane albo owsiane - zmielone),
8% bułka tarta,
Sposób przygotowania:
1. Wszystko mieszam w większej lub mniejszej (zależy to od ilości) misce. Robię to bardzo dokładnie.
2. Dodaję określoną ilość oleju i jajka (wraz z żółtkiem).
3. Znowu dokładnie mieszam. Jeśli niektóre obszary naszej mieszanki są suche dolewam mleka i mieszam całość z mlekiem.
4. Z całości mieszanki formuję dużą kulę, z której potem wyrabiam kulki.
5. Każdą kulkę po ulepieniu odkładam na gazetę lub suchy ręcznik.
6. Po skończeniu lepienia przygotowuję w garnku wrzątek wody, do którego wlewam aromat (zazwyczaj waniliowy, cytrynowy). Następnie na sitko układam kulki (muszą leżeć koło siebie, a nie na sobie, bo się zlepią!) i zatapiam na około 60 sekund we wrzątku z aromatem.
7. Suszę kulki.
Są dwa sposoby suszenia:
1. Podczas zimy suszę je na gazetach, które kładę na kaloryferze - czas suszenia to około 4 - 5 dni.
2. Podczas ciepłych dni można wrzucić je do jakieś siatki (np. do przetrzymywania ryb) i wywiesić w słonecznym i przewiewnym miejscu - czas suszenia to około 4 dni.
To są moje sposoby na domowe wykonanie kulek. I jeszcze jedno, jeżeli nie wykorzystuję ich od razu, tylko przechowuję zawsze pakuję je do papierowych pudełeczek (np. po ryżu) i zaklejam taśmą. W taki sposób potrafią wytrzymać nawet dwa, góra dwa i pół miesiąca - oczywiście muszą być dobrze wysuszone.
Pozdrawiam - Kamil