Kurczak na słodko

/ 9 zdjęć


Kurczak świąteczny na słodko
Na święta nie zawsze trzeba się porywać na indyka, kaczkę, czy też gęś. Okazuje się, że i tak pospolity kurczak może być przyrządzony wykwintnie i naprawdę bardzo świątecznie.
Składniki:
• średnia tuszka kurczaka;
• szklanka suszonych owoców;
• 1/2kg ziemniaków;
• 4 ząbki czosnku;
• 1 duża cebula;
• 1 łyżeczka cynamonu;
• kilka goździków;
• sól, pieprz;
• olej do smażenia;
Sposób przygotowania:
Cebulę obrać, pokroić na ćwiartki, posiekać na plastry. Zeszklić na oleju. Pod koniec dodać wyciśnięty czosnek i ziemniaki pokrojone w ósemki. Wymieszać na patelni, przełożyć do rondla, lekko podlać wodą i piec około 40 minut. Do owoców dodać goździki i zalać wrzątkiem.
Kurczaka podzielić na ćwiartki. Skrzydełka, grzbiet i szyjkę przeznaczyć na rosół. Pozostałe tuszki osolić, popieprzyć. Smażyć na złoty kolor na tłuszczu, w trakcie oprószyć lekko cynamonem. Po usmażeniu dodać wywar z owocami i dusić około 30 minut. Wykładać na półmisek obok pieczonych ziemniaków. P{osypać całość natką pietruszki.

 


3.4
Oceń
(5 głosów)

 

Kurczak na słodko - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł