Kurczak po staropolsku


Składniki:
70 dag filetów z piersi kurczaka
szklanka miodu
3 łyżki soku z cytryny
2 cytryny
łyżka otartego majeranku
po 2 łyżki posiekanego szczypiorku i zielonej pietruszki
jarzynka do mięs
pieprz olej do smażenia

Przygotowanie:
Umyte i osuszone mięso pokrój w paski i zrumień na gorącym oleju. W rondlu rozgrzej miód, dodaj kawałki kurczaka i duś pod przykryciem kilka minut. Następnie przełóż je na przygotowany żaroodporny półmisek, posyp do smaku jarzynką do mięs, pieprzem, majerankiem, a na końcu skrop sokiem z cytryny. Na wierzchu ułóż obrane i podzielone na części cytryny i przyozdób zieleniną, przykryj folią aluminiową i wstaw do nagrzanego piekarnika. Całość zapiekaj ok. 40-50 minut. Podawaj z ryżem lub makaronem.

 


2.8
Oceń
(10 głosów)

 

Kurczak po staropolsku - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł