Kurczak po królewsku


Składniki:
4-6 połówek piersi z kurczaka
kilkanaście niewielkich ziemniaków
1/3 szklanki oleju
ząbek czosnku
majeranek
pieprz
sól
Przygotowanie:
Mięso opłukać, osuszyć, natrzeć majerankiem, solą i pieprzem. Włożyć do naczynia, przykryć i wstawić do lodówki. Następnego dnia obrać ziemniaki i na kilka minut włożyć je do zimnej osolonej wody. Porcje kurczaka ułożyć na środku wysmarowanego tłuszczem żaroodpornego naczynia, obłożyć pierścieniem z ziemniaków, polać olejem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec pod przykryciem 35 minut, po czym przewrócić ziemniaki i ewentualnie polać jeszcze odrobiną oleju. Piec do momentu aż mięso i ziemniaki będą miękkie, około 1,5h. Smacznego

 


1
Oceń
(4 głosów)

 

Kurczak po królewsku - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł