Kurczak w pomidorach


Składniki:
4 porcje kurczaka( udka lub piersi)
4 duże dorodne pomidorki
1/2 szkl. oliwy
2 duże ząbki czosnku
płaska łyżeczka tymianku
sól
pieprz
szklanka białego wytrawnego wina
Przygotowanie:
Umyte, obsuszone porcje kurczaka nacieramy zmiażdżonym czosnkiem w tzw. dużym tłuszczu, rumieniąc po obu stronach, aż nabiorą złocistego kolorku. Przekładamy do rondelka z grubym dnem, oprószamy solą, pieprzem, roztartym w dłoniach tymiankiem, podlewamy winem i dusimy bez przykrycia na średnim ogniu. Gdy wino w połowie wyparuje, dodajemy obrane z skórki pokrojone pokrojone w cząstki pomidory i dusimy pod przykryciem na niedużym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Podajemy z ugotowanym ryżem na sypko. Smacznego.

 


1
Oceń
(4 głosów)

 

Kurczak w pomidorach - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł