Kurczak w cieście


Składniki:
30 dag upieczonego kurczaka
Ciasto:
25 dag mąki
1 szklanka mleka
2 jajka
2 dag drożdży
Dodatki:
1 łyżka masła
1 łyżeczka cukru
sok z cytryny
sos sojowy
tymianek
sól
pieprz
olej do głębokiego smażenia
Przygotowanie:
Drożdże rozetrzyj z cukrem, rozprowadź letnim mlekiem, wymieszaj dokładnie z kilkoma łyżkami mąki. Odstaw rozczyn do wyrośnięcia.
Do wyrośniętego rozczynu dodaj resztę mąki, żółtka, roztopione i ostudzone masło oraz szczyptę soli. Wymieszaj dokładnie ciasto.
Ubij białka na sztywną pianę. Dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj. Ciasto odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Mięso upieczonego kurczaka pokrój w grubszą kostkę, skrop sokiem z cytryny i sosem sojowym, oprósz tymiankiem i grubo zmielonym pieprzem. Tuż przed smażeniem dodaj kawałki kurczaka do ciasta.
Na patelni rozgrzej olej i wkładaj łyżką porcje ciasta. Smaż z obu stron na rumiano. Osącz z nadmiaru oleju na papierowym ręczniku.
Smacznego.

 


1
Oceń
(4 głosów)

 

Kurczak w cieście - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł