Zaloguj się do konta

Kurczak z ryżem

Składniki:
10 dag ryżu
pojedynczy filet z kurczaka
15 dag zielonej fasolki szparagowej
marchewka
1/2 puszki kukurydzy
1/2 czerwonej papryki
2 szklanki bulionu
cebula
olej do smażenia
szczypta chili
3 łyżki kurkumy
szczypta mielonego imbiru
łyżka słodkiej mielonej papryki
sól
pieprz
Przygotowanie:
Fileta myjemy i kroimy w małą kostkę. Oprószamy chili, łyżką kurkumy oraz szczyptą soli. Wstawiamy do lodówki na ok. 1h. Cebulę obieramy i drobno kroimy.Następnie razem z mięsem podsmażamy na rozgrzanym oleju. Zawijamy w folię aluminiową, aby nie wystygły. Kukurydzę osączamy. Marchewką obieramy i myjemy. Kroimy w talarki. Paprykę myjemy , usuwamy gniazdo nasienne a miąższ kroimy w małą kostkę. Fasolkę myjemy, odcinamy końce i kroimy w ok. 3 cm kawałki. Warzywa zalewamy bulionem, zagotowujemy. Wsypujemy ryż i pozostałą kurkumę, Dusimy ok.15 minut, aż ryż wchłonie bulion. Dodajemy mięso. Doprawiamy mieloną papryką, imbirem, solą i pieprzem. Podlewamy małą ilością wody i dusimy jeszcze 10 minut. Podajemy na ciepło. Smacznego.

Opinie (0)

Nie ma jeszcze komentarzy do tego artykułu.

Czytaj więcej