Kurczak z bakaliami


Składniki:
1 kurczak
10 dag suszonych moreli
10 dag suszonej żurawiny
1 kieliszek białego wytrawnego wina
sok i skórka z 1 cytryny
3-4 ząbki czosnku
1 łyżeczka ostrej pasty z chili
4 łyżki oleju
2 łyżki masła
sól
pieprz
Przygotowanie:
Kurczaka oczyść, umyj, osusz, pokrój na 8 kawałków. Porcje kurczaka natrzyj solą roztartą z ząbkiem czosnku, pieprzem, skórką z cytryny i pastą chili. Skrop sokiem z cytryny i odstaw pod przykryciem na 2 godziny do lodówki.
Suszone owoce umyj, zalej winem, odstaw do napęcznienia. Porcje kurczaka obsmaż na rumiano na oleju. Przełóż kurczaka do brytfanki. Dodaj namoczone suszone owoce oraz pozostałe ząbki czosnku pokrojone w plasterki. Podlej kilkoma łyżkami wody. Obłóż wiórkami masła.
Przykryj brytfannę i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200*C i piecz 45 minut. Smacznego.

 


1
Oceń
(4 głosów)

 

Kurczak z bakaliami - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł