
Składniki:
1 kurczak
3 kwaśne jabłka
1 kg cebuli
100g szynki
50g mielonych migdałów
500 ml bulionu drobiowego
150 ml śmietany 18%
2 łyżki masła
2 łyżeczki tymianku
sól, pieprz
Przygotowanie:
Kurczaka natrzyj od zewnątrz i wewnątrz solą oraz pieprzem i odstaw go na 2 godziny w chłodne miejsce. Cebulę posiekaj. Jabłka pokrój na ćwiartki i usuń z nich pestki. Szynke pokroj w paski. Na patelni rozgrzej masło i przesmaż na nim cebulę do zeszklenia, następnie dodaj szynkę, a po minucie jabłka, migdały, dopraw solą, tymiankiem oraz pieprzem, duś całość około 15 minut.
Zimnym farszem napelnij kurczaka, zepnij go wykałaczką lub zszyj nicią, a następnie wstaw na 1,5h do nagrzanego do 170*C piekarnika. Co kilkanaście minut polewaj ją przygotowanym bulionem, a następnie sosem wytwarzającym się w trakcie pieczenia. Z powstałego sosu zbierz tłuszcz i przecedź go przez sito do rondla, dodaj śmietanę i dopraw solą oraz pieprzem do smaku. Upieczonego kurczaka podziel na porcje i podawaj razem z sosem.
Autor tekstu: michał Olendrzyński