Kurki po babciniemu

/ 3 komentarzy / 5 zdjęć


Miały być ryby- niestety nie wyszło- dało się za to znaleźć na spółę z kolegą troszkę grzybów między innymi parę garstek kurek. Telefon do Babci Trudzi i już wszystko wiadomo co z nimi zrobić a mianowicie kurki obieramy, wrzucamy do wody aby się odmoczył piach oraz inne zanieczyszczenia, następnie grzybki dokładnie płuczemy, osączamy na sicie, kroimy na drobniejsze kawałki, kroimy w kostkę 2 niewielkie cebulki, na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju, wrzucamy kurki razem z cebulką solimy oraz pieprzymy do smaku a następnie całość dusimy do odparowania nadmiaru wody. Kiedy grzybki będą miękkie wlewamy około 1/3 szklanki śmietanki kremówki 30% zagęszczonej dwoma łyżeczkami mąki krupczatki, dokładnie mieszamy i gdy sos zgęstnieje dodajemy drobno pokrojony koperek. Rewelacyjny sos do np. pyz drożdżowych. Smacznego!

 


4.7
Oceń
(13 głosów)

 

Kurki po babciniemu - opinie i komentarze

marek-debickimarek-debicki
0
Rewelacja w połączeniu nie tylko z pyzami drożdżowymi ale także z dobrym młodym  ziemniaczkiem. Mniam, mniam. Pozrdrawiam i *****pozostawiam. (2011-07-31 17:50)
Zibi60Zibi60
0
Superowe jedzonko ! Spróbuj zamiast śmietany wbić parę jajek - jajecznica z kurek. Zapewniam, że także wybornie smakuje.
(2011-08-01 18:43)
troctroc
+1
A wiem, wiem- jajeczniczka na kurkach smakuje wyśmienicie.
(2011-08-01 19:05)

skomentuj ten artykuł