Kutia- mak z bakaliami


Składniki:
1/2 kg maku
półtorej szklanki mleka
3/4 szklanki miodu
3 łyżki rodzynek
po 10 dag orzechów włoskich i migdałów
po 5 suszonych moreli, fig, daktyli i kandyzowanej skórki pomarańczowej
aromat migdałowy
Przygotowanie:
Mak opłucz. Mleko zagotuj, zalej mak, odstaw na 10 minut. Osącz, trzy raz zmiel.
Rodzynki, morele, figi i daktyle zalej wrzątkiem, odstaw na 10 minut. Osącz, większe owoce drobno pokrój. Orzechy i migdały namocz w zimnej wodzie, obierz ze skórki, posiekaj. Skórkę pomarańczową posiekaj. Bakalie wymieszaj. Dodaj mak, miód i aromat migdałowy, połącz.
Masę makowo-bakaliową przełóż do salaterki, ugnieć. Wstaw do lodówki na godzinę. Ozdób. Smacznego.

 


1
Oceń
(4 głosów)

 

Kutia- mak z bakaliami - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł