Kutia (przepis rozbudowany)


Kutia (przepis rozbudowany)

Składniki(6 porcji):
szklanka ziaren łuskanej pszenicy;
szklanka suchego maku;
szklanka cukru pudru;
4 łyżki płynnego miodu;
mały kieliszek winiaku lub brandy (50 ml);
10 dag rodzynek sułtanek;
3 kopiaste łyżki posiekanych orzechów;
3 kopiaste łyżki smażonej skórki pomarańczowej;
szklanka śmietany kremowej;
suszone owoce (morele, daktyle, śliwki itp.) do przybrania deseru;

Sposób przygotowania:
1).Umytą pszenicę moczymy w letniej wodzie, odstawiamy na całą noc. Następnego dnia cedzimy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy do miękkości, zmieniając w czasie gotowania trzykrotnie wodę. Gdy ziarna będą miękkie, odsączamy na sicie.
2).Wypłukany mak zalewamy 2 szklankami wrzątku, trzymamy przez 20 minut na niewielkim ogniu, odstawiamy do wychłodzenia. Rodzynki zalewamy alkoholem, odstawimy do nasączenia.
3).Miękki, chłodny mak odsączamy na bardzo gęstym sicie, przepuszczamy dwukrotnie przez maszynkę, po raz drugi na przemian z cukrem pudrem. Zmielony mak łączymy z miodem, odsączonymi rodzynkami, skórą pomarańczową, śmietaną i orzechami, całość łączymy odsączoną pszenicą, układamy na gorącym półmisku, kształtując zgrabny "kopczyk" i wstawiamy do lodówki. Przed podaniem brzegi "kopczyka" otaczamy rozdrobnionymi, suszonymi owocami, a całość kropimy alkoholem, w którym moczyły się rodzynki.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 minut.

Życzę smacznego !!!

 


1.7
Oceń
(9 głosów)

 

Kutia (przepis rozbudowany) - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł