Kutia (przepis skrócony)
użytkownik 70140
2011-12-11
Kutia (przepis skrócony)
Składniki(12-16 porcji):
1 szklanka pszenicy;
1 szklanka miodu;
20 dag cukru;
50 dag cukru;
bakalie;
orzechy;
migdały;
rodzynki;
figi;
daktyle;
Sposób przygotowania:
1).Pszenicę wypłukać i namoczyć na noc. Następnego dnia ugotować do miękkości, kilkakrotnie zmieniając wodę. Miękką odsączyć na sicie.
2).Mak wypłukać, sparzyć, dwukrotnie przekręcić przez maszynkę. Wymieszać z cukrem, bakaliami, oraz miodem.
3).Przed podaniem dołożyć pszenicę (zbyt wcześnie wymieszana z masą makową twardnieje), schłodzić.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 minut.
Życzę smacznego !!!
Składniki(12-16 porcji):
1 szklanka pszenicy;
1 szklanka miodu;
20 dag cukru;
50 dag cukru;
bakalie;
orzechy;
migdały;
rodzynki;
figi;
daktyle;
Sposób przygotowania:
1).Pszenicę wypłukać i namoczyć na noc. Następnego dnia ugotować do miękkości, kilkakrotnie zmieniając wodę. Miękką odsączyć na sicie.
2).Mak wypłukać, sparzyć, dwukrotnie przekręcić przez maszynkę. Wymieszać z cukrem, bakaliami, oraz miodem.
3).Przed podaniem dołożyć pszenicę (zbyt wcześnie wymieszana z masą makową twardnieje), schłodzić.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 minut.
Życzę smacznego !!!