Kutia ryżowa


Składniki:
25 dag ryżu
250 ml miodu
10 dag suszonych śliwek bez pestek
po 5-8 dag rodzynków i płatków migdałowych
3 łyżki masła
łyżka cukru kryształu
mielony cynamon
sól
Przygotowanie:
Śliwki umyć, zalać taką ilością wody, by były przykryte i odstawić na 2h. Ugotować w tej samej, zmiksować z miodem i cynamonem. Rodzynki przelać wrzątkiem, osączyć. Ryż ugotować w dużej ilości lekko posolonej wody, odcedzić na sitku. Gdy przestygnie, wymieszać go z masą śliwkową i rodzynkami, przełożyć go do salaterki, wstawić do lodówki. Przed podaniem polać masłem, oprószyć cukrem i płatkami migdałowymi. Smacznego

 


1
Oceń
(3 głosów)

 

Kutia ryżowa - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł