Kutia Wigilijna


Składniki:
po szklance maku i ziaren pszenicy
po 1/2 szklanki płynnego miodu, rodzynek i posiekanych orzechów
10 dag migdałów
Przygotowanie:
Pszenicę opłucz, zalej wrzątkiem odstaw na noc. Nazajutrz gotuj, aż będzie miękka, odcedź, ostudź. Mak przepłucz, zalej wrzątkiem. Odstaw na 2-3h. Kiedy spęcznieje, odcedź go i 2-3 razy przepuść przez maszynkę do mięsa. W rondelku zagrzej miód. Dodaj mak i mieszając smaż razem kilka minut. Dodaj rodzynki, orzechy i posiekane migdały oraz pszenicę. Dokładnie wymieszaj. Kutię przełóż do salaterki, mocno schłodź. Na koniec można udekorować bakaliami. Smacznego

 


1
Oceń
(4 głosów)

 

Kutia Wigilijna - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł