Kutia tradycyjna




  • konto usunięte




Kutia tradycyjna

składniki:
-szklanka łuskanej pszenicy,
-szklanka maku,
-pół szklanki cukru pudru,
-szklanka mleka,
-20 dag łuskanych orzechów włoskich
-10 dag łuskanych migdałów,
-3 łyżki rodzynków,
-10 dag miodu,
-po kilka fig,daktyli i orzechów laskowych,
-sól,
-skórka z cytryny

sposób przygotowania:
Łuskaną pszenicę przebrać, dobrze wypłukać, zalać wodą i zostawić na noc. Następnego dnia ugotować do miękkości. Podczas gotowania, które powinno trwać 3-4 godz., kilka razy zmieniać wodę, uważając, żeby się nie wygotowała. Pszenica powinna być miękka, ale nie rozgotowana. Dokładnie odsączyć ziarna na sicie i pozostawić je do wystygnięcia. Mak umyć, zalać wrzącym mlekiem i gotować na małym ogniu tak długo, aż będzie można go rozetrzeć w palcach. Przestudzony mak przecedzić na gęstym sicie, odsączyć i 2 razy zemleć w maszynce do mięsa o gęstym sitku. Połączyć mak z przestudzoną pszenicą, dodać cukier puder, miód i starannie wymieszać. Pokroić daktyle i figi, sparzyć rodzynki, obrać i drobno posiekać orzechy włoskie i laskowe oraz migdały. Dodać do pszenicy z makiem wszystkie bakalie i skórkę z cytryny, posypać odrobiną soli i dokładnie wymieszać. Przed podaniem wstawić kutię na kilka godzin do lodówki. Życzę smacznego!!

 


3
Oceń
(2 głosów)

 

Kutia tradycyjna - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł