Zaloguj się do konta

Kutia tradycyjna

Kutia tradycyjna

składniki:
-szklanka łuskanej pszenicy,
-szklanka maku,
-pół szklanki cukru pudru,
-szklanka mleka,
-20 dag łuskanych orzechów włoskich
-10 dag łuskanych migdałów,
-3 łyżki rodzynków,
-10 dag miodu,
-po kilka fig,daktyli i orzechów laskowych,
-sól,
-skórka z cytryny

sposób przygotowania:
Łuskaną pszenicę przebrać, dobrze wypłukać, zalać wodą i zostawić na noc. Następnego dnia ugotować do miękkości. Podczas gotowania, które powinno trwać 3-4 godz., kilka razy zmieniać wodę, uważając, żeby się nie wygotowała. Pszenica powinna być miękka, ale nie rozgotowana. Dokładnie odsączyć ziarna na sicie i pozostawić je do wystygnięcia. Mak umyć, zalać wrzącym mlekiem i gotować na małym ogniu tak długo, aż będzie można go rozetrzeć w palcach. Przestudzony mak przecedzić na gęstym sicie, odsączyć i 2 razy zemleć w maszynce do mięsa o gęstym sitku. Połączyć mak z przestudzoną pszenicą, dodać cukier puder, miód i starannie wymieszać. Pokroić daktyle i figi, sparzyć rodzynki, obrać i drobno posiekać orzechy włoskie i laskowe oraz migdały. Dodać do pszenicy z makiem wszystkie bakalie i skórkę z cytryny, posypać odrobiną soli i dokładnie wymieszać. Przed podaniem wstawić kutię na kilka godzin do lodówki. Życzę smacznego!!

Opinie (0)

Nie ma jeszcze komentarzy do tego artykułu.

Czytaj więcej

Przepis na sandacza

Jakiś czas temu pytałem kolegów z forum o przepisy na moją ulubioną ry…

25 maja 2018 roku wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 roku tzw. RODO. Nowe prawo nakłada na nas obowiązek uzyskania Twojej zgody na przetwarzanie przez nas danych osobowych w plikach cookies



Oświadczam, iż zapoznałem sie z Polityką prywatności i zgadzam się na zapisywanie i przechowywanie w mojej przeglądarce internetowej tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie zaszyfrowanych w nich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania z innych stron internetowych, serwisów oraz parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez wedkuje.pl, oraz ZAUFANYCH PARTNERÓW.

Administratorzy danych / Podmioty którym powierzenie przetwarzania powierzono

Hoblo Sp z o.o.,Warszawa 02-761, ul. Cypryjska 2G

Cele przetwarzania danych

1.marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
2.świadczenie usług drogą elektroniczną
3.dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
4.wykrywanie botów i nadużyć w usługach
5.pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)


Podstawy prawne przetwarzania danych


1.marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
2.świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
3.pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych


Odbiorcy danych

Podmioty przetwarzające dane na zlecenie administratora danych, w tym podmioty ZAUFANI PARTNERZY, agencje marketingowe oraz podmioty uprawnione do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa.

Prawa osoby, której dane dotyczą

Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą.

Informacje dodatkowe

Więcej o zasadach przetwarzania danych w „Polityce prywatności”

Ustawienia