La Bouillabaisse


Składniki:

- 1,5 kg ryb: kilka gatunków ryb morskich o bardziej twardym mięsie (np. dorsz, karmazyn, makrele, ostrobok), kawałki ryb o delikatniejszym mięsie (np. flądra, halibut, świeży śledź)
- oliwa
- duża cebula
- 6 pomidorów
- 6 ziemniaków
- skórka z pomarańczy
- natka pietruszki
- czosnek, majeranek, liść laurowy
- mąka
- grzanki

Wykonanie:

W szerokim, płaskim rondlu przysmażamy lekko na oliwie poszatkowaną cebulę, ziemniaki w plasterkach, pomidory, pietruszkę i pognieciony czosnek. Przyprawiamy szczyptą majeranku, listkiem laurowym i kawaleczkiem skórki z pomaranczy, a następnie dodajemy kilka gatunków morskich ryb o bardziej twardym mięsie, pokrojonych w kawałki. Wszystko zalewamy wrzątkiem i gotujemy przez chwilę na ostrym ogniu, po czym dorzucamy kawałeczki ryb o delikatniejszym mięsie i gotujemy dalej ok. 15-20 minut. Zdejmujemy rondel z ognia, odlewamy bulion, zagęszczamy go odrobiną mąki roztartej z oliwą i nalewamy na talerze, na których znajdują się grzanki natarte czosnkiem. Ryby wkładamy na półmisek razem z ziemniakami i pomidorami.

 


5
Oceń
(2 głosów)

 

La Bouillabaisse - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł