Łamańce z makiem


-12 dag mąki
-6 dag masła
-3 dag cukru
-1 żółtko
-łyżka śmietany
NA MASĘ:
-25 dag maku
-12,5 dag miodu
-3 łyżki śmietany
-bakalie
-0,75 l mleka
-wanilia
Z podanych składników szybko zagnieć ciasto, uformuj kulę, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce. Rozwałkować, pokroić na romby, upiec na złoty kolor w temperaturze 200 stopni. Mak opłukać, zalać wrzącym mlekiem, gotować 15 minut na małym ogniu, odcedzić, zemleć w maszynce o drobnym sitku razem z orzechami i migdałami (jeśli są wśród naszych bakalii). Mak rozetrzeć z podgrzanym miodem, dodać utłuczoną wanilię i słodką śmietanę. Masę dokładnie wymieszać z umytymi i osuszonymi bakaliami, schłodzić. Przed podaniem obłożyć bakaliami, przybrać upieczonymi łamańcami.

 


1
Oceń
(3 głosów)

 

Łamańce z makiem - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł