Łazanki z kapustą i grzybami


Produkty:
-500 g mąki
-2 jaja
-500 g makaronu typu łazanki
-750 g białej kapusty
-100 g suszonych grzybów
-100 g tłuszczu
-3 cebule
-250 ml śmietany
-natka pietruszki
-sól, pieprz

Przygotowanie:
Z jajek, mąki i odrobiny gorącej wody zagniatamy ciasto ja na makaron. Ciasto cienko wałkujemy i kroimy w szerokie paski, a w te kwadraciki. Wrzucamy do posolonego wrzątku i gotujemy. Kapustę obgotowujemy, a następnie wyciskamy i siekamy. Kroimy w kostkę cebulę i przesmażamy ją na smalcu. Grzyby najpierw moczymy 2 godziny w niewielkiej ilości wody, a następnie gotujemy do miękkości. Ugotowane grzyby kroimy w paseczki i dusimy razem z cebulą do miękkości i odparowujemy. Grzyby i cebulę mieszamy razem z kapustą, ewentualnie podsuszamy razem, żeby jak najwięcej sosu odparowało, na koniec dodajemy łazanki, sól, pieprz. Mieszamy i zapiekamy w piekarniku

 


5
Oceń
(1 głosów)

 

Łazanki z kapustą i grzybami - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł