leśna zupa


-50 dag grzybów
-włoszczyzna bez kapusty
-2 litry wody
-7 średnich ziemniaków
-pół szklanki śmietany
-2 cebule
-2 łyżki drobno pokrojonej natki pietruszki
-sól, pieprz
-4 łyżki oleju
Włoszczyznę po oczyszczeniu zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebule obrać, pokroić w cienkie talarki. Włoszczyznę zalać wrzącą wodą, gotować 30 minut. przyprawić solą. Grzyby starannie oczyścić, z maślaków ściągnąć skórkę, a potem umyć. pokroić w plasterki. Rozgrzać olej, lekko zeszklić cebulę. Do gotującego się wywary włożyć ziemniaki, cebulę, grzyby, gotować jeszcze 30 minut. Zupę doprawić solą, pieprzem, zaciągnąć śmietaną, nie gotować. Posypać natką.

 


1
Oceń
(3 głosów)

 

leśna zupa - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł