Leszcz w ziołach z cukinią

/ 2 komentarzy / 6 zdjęć


Leszcz w ziołach z cukinią
Składniki :
- 2-3 tuszki leszcza (około 60-80g);
- 4-5 plastrów cukinii;
- czosnkowa sól granulowana;
- sól kamienna;
- koperek;
- pieprz czarny mielony;
- olej rzepakowy do smażenia;
- bułka tarta lub mąka;
- cytryna
Sposób przygotowania:
Rybę sprawić, dokładnie oczyścić jamę brzuszną, opłukać pod zimną wodą
i osączyć. Tuszki podzielić na dwa-trzy kawałki i dobrze nasolić. Skropić sokiem cytryny i wstawić do lodówki na noc lub chociaż na dwie - trzy godzinki.
Przed smażeniem rybę opłukać z nadmiary soli, przyprawić ziołami. Obtaczać
w bułce lub mące i smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Cukinię pokroić w plastry obrać ze skórki i wyjąć gniazda nasienne. Przyprawić kurkumą i solą. Obtoczyć w bułce tartej i smażyć na tym samym oleju co rybę. Osączone z nadmiaru oleju rybę i cukinię ułożyć na półmisku, przybrać zieleniną, papryką.

 


5
Oceń
(12 głosów)

 

Leszcz w ziołach z cukinią - opinie i komentarze

troctroc
0
       Jak ja nie cierpię smażonych ryb! Marek, dostałem takiego ślinotoku, że klawiatura prawdopodobnie do wymiany.... Kolejny przepis warty wypróbowania co niebawem nastąpi. Pozdrawiam za *****.
(2013-09-24 16:51)
wiekla42wiekla42
0
Palce lizać. ***** Pozdrawiam. (2013-09-26 23:22)

skomentuj ten artykuł