
LESZCZ W JARZYNACH
SKŁADNIKI:
* 2 średniej wielkości leszcze
* opakowanie mrożonej fasolki
* opakowanie mrożonej brukselki
* 2 łyżeczki cukru
* szczypta soli
* 2 łyżki oliwy
* 2 duże, podłużne cebule
* oliwa
* mąka wymieszana z przyprawami
SOS:
* szklanka śmietany
* filiżanka utartego pikantnego żółtego sera
W wodzie z dodatkiem soli, cukru i oliwy gotujemy mrożone jarzyny - każdy rodzaj gotujemy oddzielnie nie dłużej niż przez 5-6 min.
Pozbawione łusek, oczyszczone leszcze filetujemy, odrzucamy gruba ość grzbietową i ości boczne. Porcje ryby lekko solimy, oprószamy mąką z przyprawami, smażymy na tzw. głębokim tłuszczu, rumieniąc z obu stron, i od razu układamy na ogniotrwałym półmisku, przykrywamy, trzymamy w ciepłym miejscu.
Na pozostałym ze smażenia tłuszczu lekko rumienimy całe krążki cebuli, układamy na filetach, po bokach naczynia rozkładamy dokładnie odsączone jarzyny. Śmietanę łączymy z serem, zalewamy rybę.
Całość wstawiamy do wygrzanego piekarnika na 20-25 min.
Podajemy, gdy śmietana na wierzchu lekko się zarumieni, z dodatkiem młodych ziemniaków, obficie posypanych zieleniną.
SMACZNEGO!!!
Autor tekstu: Jarosław Warkocki
![]() | jarcyk18 |
---|---|
średniej wielkosci tzn, jakie masz na myśli. Takie po 1kg wystarczą? (2010-03-21 22:02) | |
![]() | Yaro |
Tak kolego około 1 kg w zupełności wystarczą. (2010-03-22 17:51) | |
![]() | polikaz |
Ciekawy przepis, jak tylko złowię leszcze to na pewno zrobię , opis pyszny a rybki to się dopiero zobaczy. Pozdrawiam (2010-03-25 22:51) | |
![]() | u?ytkownik31907 |
a ja wole leszcza wedzonego (2010-05-21 11:05) | |