Leszcz w jarzynach

/ 4 komentarzy

LESZCZ W JARZYNACH

SKŁADNIKI:

* 2 średniej wielkości leszcze
* opakowanie mrożonej fasolki
* opakowanie mrożonej brukselki
* 2 łyżeczki cukru
* szczypta soli
* 2 łyżki oliwy
* 2 duże, podłużne cebule
* oliwa
* mąka wymieszana z przyprawami

SOS:

* szklanka śmietany
* filiżanka utartego pikantnego żółtego sera


W wodzie z dodatkiem soli, cukru i oliwy gotujemy mrożone jarzyny - każdy rodzaj gotujemy oddzielnie nie dłużej niż przez 5-6 min.
Pozbawione łusek, oczyszczone leszcze filetujemy, odrzucamy gruba ość grzbietową i ości boczne. Porcje ryby lekko solimy, oprószamy mąką z przyprawami, smażymy na tzw. głębokim tłuszczu, rumieniąc z obu stron, i od razu układamy na ogniotrwałym półmisku, przykrywamy, trzymamy w ciepłym miejscu.
Na pozostałym ze smażenia tłuszczu lekko rumienimy całe krążki cebuli, układamy na filetach, po bokach naczynia rozkładamy dokładnie odsączone jarzyny. Śmietanę łączymy z serem, zalewamy rybę.
Całość wstawiamy do wygrzanego piekarnika na 20-25 min.
Podajemy, gdy śmietana na wierzchu lekko się zarumieni, z dodatkiem młodych ziemniaków, obficie posypanych zieleniną.

SMACZNEGO!!!

 


3.9
Oceń
(17 głosów)

 

Leszcz w jarzynach - opinie i komentarze

jarcyk18jarcyk18
0
średniej wielkosci tzn, jakie masz na myśli. Takie po 1kg wystarczą? (2010-03-21 22:02)
YaroYaro
0
Tak kolego około 1 kg w zupełności wystarczą.
(2010-03-22 17:51)
polikazpolikaz
0
Ciekawy przepis, jak tylko złowię leszcze to na pewno zrobię , opis pyszny a rybki to się dopiero zobaczy. Pozdrawiam
(2010-03-25 22:51)
użytkownik31907użytkownik31907
0
a ja wole leszcza wedzonego
(2010-05-21 11:05)

skomentuj ten artykuł