Leszcz z grzybami i ziemniakami...
Jarosław Warkocki (Yaro)
2011-04-29
Składniki:
4 filety z leszcza
garść ziół (zielona lub fioletowa bazylia, natka pietruszki), grubo posiekanych
1½ kg ziemniaków
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
1½ kg leśnych grzybów, pokrojonych
oliwa z oliwek
sól i świeżo mielony pieprz
4 cytryny
salsa verde
Przygotowanie:
Ponacinaj filety i nadziej je ziołami.Rozgrzej piekarnik do temperatury 240 stopni.
Umyte ziemniaki pokrój wzdłuż na grube plastry. Osusz każdy plaster papierowym ręcznikiem i cienko posmaruj oliwą z oliwek.
Następnie wymieszaj z połową drobno posiekanego czosnku, przypraw solą i pieprzem i ułóż cienką warstwę na blasze (blachę możesz wyłożyć natłuszczonym pergaminem).
Włóż ziemniaki do piekarnika na 12 minut, piecz aż staną się lekko rumiane i miękkie.
Następnie wyjmij blachę z pieca, zsuń ziemniaki na jedną stronę.
Dodaj resztę czosnku, dwa spore kawałki masła i posyp natką pietruszki.
Następnie rozrzuć pokrojone grzyby na ziemniakach i połóż na wierzchu filety z leszcza.
Pokrój cytryny w ćwiartki i również ułóż na blasze.
Całość piecz przez 12-15 minut. Po upieczeniu wyjmij blachę z piekarnika i przykryj danie aluminiową folią, pozostaw na 5 minut, aby ziemniaki przeszły aromatem ryby i grzybów.
Podawaj z salsą verde i wytrawnym białym winem.
Smacznego życzę!!!
źródło: książka kulinarna.