Zaloguj się do konta

Leszcz z grzybami i ziemniakami...

Leszcz z grzybami i ziemniakami...


Składniki:

4 filety z leszcza
garść ziół (zielona lub fioletowa bazylia, natka pietruszki), grubo posiekanych
1½ kg ziemniaków
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
1½ kg leśnych grzybów, pokrojonych
oliwa z oliwek
sól i świeżo mielony pieprz
4 cytryny
salsa verde

Przygotowanie:

Ponacinaj filety i nadziej je ziołami.Rozgrzej piekarnik do temperatury 240 stopni.
Umyte ziemniaki pokrój wzdłuż na grube plastry. Osusz każdy plaster papierowym ręcznikiem i cienko posmaruj oliwą z oliwek.
Następnie wymieszaj z połową drobno posiekanego czosnku, przypraw solą i pieprzem i ułóż cienką warstwę na blasze (blachę możesz wyłożyć natłuszczonym pergaminem).
Włóż ziemniaki do piekarnika na 12 minut, piecz aż staną się lekko rumiane i miękkie.
Następnie wyjmij blachę z pieca, zsuń ziemniaki na jedną stronę.
Dodaj resztę czosnku, dwa spore kawałki masła i posyp natką pietruszki.
Następnie rozrzuć pokrojone grzyby na ziemniakach i połóż na wierzchu filety z leszcza.
Pokrój cytryny w ćwiartki i również ułóż na blasze.
Całość piecz przez 12-15 minut. Po upieczeniu wyjmij blachę z piekarnika i przykryj danie aluminiową folią, pozostaw na 5 minut, aby ziemniaki przeszły aromatem ryby i grzybów.
Podawaj z salsą verde i wytrawnym białym winem.


Smacznego życzę!!!



źródło: książka kulinarna.



Opinie (3)

blutu

Jak złowię leszcza to sprawdzę.Przepis zaciekawił mnie. Pozdrawiam [2011-04-30 06:19]

marek-debicki

Czytam z zainteresowaniem różnego rodzaju przepisy nie tylko na wędkuje.pl.

Los tak chciał, że trafiłem na STRZEGOMOSKI SERWIS WĘDKARSKI a w nim idebtyczne zdjęcie, tytuł bez zmian, nawet zdanie takie same.

"Artykuł z 6.06.2007r. LESZCZ Z GRZYBAMI I ZIEMNIAKAMI"

http://www.pzw.strzegom.e-konto.net/articles.php?id=33

 Czy wszystkie przepisy (artykuły) kulinarne mają podobne lub zbliżone żródła???

[2011-05-01 12:35]

Yaro

Drogi kolego Marku.Zapewnia Cię że ten artykuł nie został skopiowany lub przepisany z strony co napisałeś

"Artykuł z 6.06.2007r. LESZCZ Z GRZYBAMI I ZIEMNIAKAMI"

http://www.pzw.strzegom.e-konto.net/articles.php?id=33 tylko z książki kulinarnej

a to że jest taki wpis na www. to widocznie zbieżność zdarzeń. Ja jestem świadomy tego że wpisy z www.będą usuwane!Pozdrawiam!!! [2011-05-02 07:49]

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za komentarze Internautów.

Czytaj więcej

Pstrąg z grilla

Składniki:średnie pstrągi - 4 sztukipaprykacytryny - 1-2 sztukimasło -…

Ryby wędzone

Można wędzić ryby wszystkich gatunków, jeśli mają odpowiednie rozmiar…