Leszcz zapiekany z grzybami i serem...

/ 1 komentarzy

Leszcz zapiekany z grzybami i serem...


SKŁADNIKI:

* 2 duże filety z leszcza,
* sok z połowy dużej cytryny,
* kilka łyżek mąki,
* 3-4 łyżeczki papryki mielonej słodkiej.,
* 50 dkg pieczarek polnych,
* kawałek pora,
* 30 dkg sera żółtego,
* do smażenia: olej, masło,
* do smaku: sos sojowy jasny, sos chili, sól


PRZYGOTOWANIE:

Filety podzielić na mniejsze kawałki usuwając przy tym większość ości. Sok z cytryny zmieszać z
3 łyżkami sosu sojowego i 1 łyżką sosu chili - mieszanką skropić rybę - odstawić na bok, na czas przygotowania grzybów.
Pieczarki oczyścić, pokroić w ćwierć plasterki. Pora, tylko białą część, posiekać.
Na patelni rozpuścić 2 łyżki masła a gdy się podgrzało podsmażyłam na nim pieczarki z porem aż odparował nadmiar wody - doprawić sosem sojowym i papryką.
Mąkę zmieszać z resztą papryki i lekko oprószyć nią kawałki ryby.
Od razu kłaść je na mocno rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju.
Smażyć tylko do lekkiego zrumienienia i przekładać od razu na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na każdy kawałek ryby położyć porcję grzybów i posypać startym grubo serem. Blachę wstawić na 20 min. do piekarnika nagrzanego do 200 st. C.
Podawać na sałacie oprószając leciutko papryką w proszku. Po złowieniu leszcza wybierajcie duże okazy bo ta ryba ma dość dużo ości, a z dużych sztuk łatwiej je usunąć.



Smacznego!!!


 


2.7
Oceń
(16 głosów)

 

Leszcz zapiekany z grzybami i serem... - opinie i komentarze

wedkarz73wedkarz73
0
Super przepis, bardzo fajne jest połączenie grzybów z rybami,osobiście przetestuję ale z linem.Pozdrawiam i daję *****
(2011-05-11 18:09)

skomentuj ten artykuł